Бившият СССР е възможен източник на заразата с антракс

Стотици тонове антракс са били произведени в многобройните лаборатории за биологически оръжия на бившия Съветски съюз - от Санкт Петербург на север до степите на Казахстан и от Урал до Аралско море. Американските разузнавателни служби подозират, че учени от бившия Съветски съюз, работили над смъртоносни микроорганизми, са помагали и може би все още помагат на режимите, разработващи биологическо оръжие.

Още през 1972 година Москва се присъединява към конвенцията, забраняваща биологическите оръжия. По-късно властите признават, че страната е нарушавала договора цели 20 години - до април 1992 година, когато тогавашният президент Борис Елцин подписва указ, с който Русия обещава да спазва конвенцията.

Някои разработки може би са продължили тайно и през следващите години, твърди Кен Алибек, бивш заместник-ръководител на огромното предприятие Биопрепарат, свързано с програмата за биологически оръжия, който избяга в САЩ през 1992 година. Съветската програма за биологически оръжия е била толкова обширна, че при закриването ѝ за нея са работили близо 70 000 души.

Едно от техните постижения е разработването на антракс, за който се смята, че е устойчив на антибиотици. Бившият съветски лидер Михаил Горбачов в интервю за шоуто на Лари Кинг по американската телевизия Си Ен Ен заяви вчера, че Русия е вън от бизнеса с биологически оръжия.

Страната под негово ръководство разполагаше с лаборатории за биологическо оръжие в Сергиев посад и Оболенск край Москва, в Института за свръхчисти биологични препарати в Санкт Петербург, в Киров в централна Русия и Екатеринбург в Урал, в Аралск и Степногорск в Казахстан, както и изпитателен полигон на Аралско море с измамното име Возрождение, по данни на руски представители.

Сега вниманието се насочва към Казахстан, където американски военен екип, помагащ при демонтажа на бившия съветски завод за биологически оръжия в Степногорск, миналата седмица откри антраксни спори в един контейнер, както съобщиха представители на Пентагона и Държавния департамент.

Заводът е построен през 1982 година, за да замени този в Екатеринбург, който случайно изпуска антракс във въздуха през 1979 година и убива около 70 души. Елцин, който по онова време е начело на местната организация на комунистическата партия в града /тогава Свердловск/, твърди, че не знаел за съществуването на завода, прикриван от КГБ.

Казахстан вчера гневно отрече каквато и да било връзка между заразяването на американски граждани с антракс и възможността бактерии, отгледани в Казахстан, да са попаднали в ръцете на екстремисти, като заяви, че изпълнява задълженията си да не допуска разпространяването на оръжия за масово унищожаване. Но според вестник Ню Йорк таймс през 1999 година американски учени са намерили живи антраксни спори на остров Возрождение, смятан за най-голямото "гробище" на антракс в света. Островът на границата между Казахстан и Узбекистан става все по-опасен с пресъхването на Аралско море.

Антраксът може да произхожда от която и да е от държавите, за които се предполага, че имат програма за раработване на биологически оръжия - например Ирак, Иран, Либия и Сирия. Смята се, че Русия е потенциален източник на част от запасите им. Американски разузнавателен доклад от 1994 година твърди, че Русия може би е доставила технология за производство на биологически оръжия на Северна Корея и Ирак, за които се подозира, че притежават складирани хиляди литри антракс.

Според медийните информации Русия преговаря за сделка за милиони долари за продажбата на Ирак на огромен ферментационен резервоар, който може да се използва за отглеждането на смъртоносни бактерии. Според съобщенията иракската делегация била от Ал Хакам - обектът, за който Ирак призна, че произвежда антракс и ботулинов токсин.

Русия категорично отрича обвиненията, като твърди, че по-голямата част от техниката за разработване на иракските оръжия за масово унищожаване произхожда от Западна Европа.

Според други информации Иран е наел учени от бившата съветска програма за биологически оръжия и поне на някои от тях е била предложена работа върху такива оръжия. Разтревожени от тези съобщения, САЩ са дали от 1994 година насам общо 20 милиона долара, за да осигурят заетост на бившите съветски експерти по биологическите оръжия. Миналата година Вашингтон предложи още 220 милиона долара за пренасочване на дейността на бившите институти за биологически оръжия, някои от които все още са секретни.

Заедно с Япония и Европейския съюз миналата година САЩ отпуснаха 1,61 милиона долара за подобряване на сигурността и отчетността в най-голямата в света изследователска лаборатория за антракс - руският Държавен център за приложна микробиология в Оболенск, на 80 км от Москва.

Според американския сенатор Ричард Лугар, който посети комплекса през 1998 година, там са складирани стотици, а може би хиляди смъртоносни патогени. Москва е разработила и собствено лечение на антракс, което според видния експерт Венямин Черкаски напълно се различава от метода, използван в САЩ. Говорителката на руското министерство на здравеопазването Любов Воропаева заяви вчера, че Русия е готова да го сподели със САЩ, ако се появи такава необходимост. Но според американски учени поне един вид от генетично модифицирания антракс, разработен в Оболенск през 1997 година, е устойчив и на руската ваксина, и на тази, която се прилага в САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?