Бившият турски премиер Йълмаз отива на съд по обвинения в корупция

Турският парламент гласува бившият турски премиер Месут Йълмаз, който е заподозрян в злоупотреби във връзка с банкова приватизация, да бъде изправен пред съд, предадоха световните агенции.

Обвиненията срещу Месут Йълмаз и бившия държавен министър Гюнеш Танер са за това, че са през 1998 г. са продали при незаконосъобразни условия Тюркбанк на спорен бизнесмен - скандал, който доведе до падането от власт на правителството на Йълмаз.

За първи път турският парламент одобрява започването на съдебно разследване срещу бивш турски премиер, отбелязва Асошиейтед прес.

На закрито заседание 429 депутати гласуваха "за" започването на съдебно разследване срещу Йълмаз и Танер, който отговаряше за икономиката в кабинета на Йълмаз.

Само 15 депутати гласуваха "против" предложението на парламентарната комисия за започване на съдебното разследване. Трима депутати се въздържаха.

Йълмаз и Танер ще бъдат изправени пред Конституционния съд, който за случая ще се нарече Върховен съд. Присъдата няма да може да се обжалва.

Процесът може да продължи месеци, отбелязва АП и допълва, че не е ясно кога може да започне.

Йълмаз, който многократно отричаше обвиненията, призова парламента да гласува за започването на разследването, за да може да изчисти името си.

Турският парламент трябва да се произнесе и за двама други членове на правителството на Йълмаз - бившият министър на енергетиката Джумхур Ерсюмер и неговият наследник Зеки Чакан, които също са обвинени в корупция, пише АФП.

Ерсюмер е обвинен за нарушения при сключването на договори за покупка на природен газ, за водене на погрешна енергийна политика и за причиняване на щети на обществото. Бившият министър Чакан също се обвинява за водене на неправилна енергийна политика и нанасяне на щети на обществото.

56-годишният Месут Йълмаз, бивш лидер на Отечествената партия, на няколко пъти трябваше да отговаря по обвинения в злоупотреби, но всеки път бе оневиняван, припомнят агенциите.

При първото разследване за продажбата на Тюркбанк Йълмаз бе освободен от всяко подозрение и можа да се върне на власт благодарение на парламентарните избори през април 1999 година в качеството на вицепремиер в коалиционно правителство.

Турският парламент обаче реши да започне отново разследване през ноември 2003 година.

Правителството, в което участва Месут Йълмаз, претърпя съкрушително поражение през ноември 2002 година и Отечествената партия загуби всичките си места в парламента.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?