Бившият управител на НЗОК отрече риск от дефицит в бюджета й

Пламен Цеков, сн. БГНЕС

Бившият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков отрече твърденията на наследилата го на поста Румяна Тодорова, че се очертава дефицит между 50 и 100 млн. лева в бюджета на институцията.

Той заяви пред бТВ, че въпреки преразходът по някои пера изпълнението на бюджета за първото полугодие е 51% и с преразпределение на средства няма рискове пред него. Цеков коментира, че когато се обсъжда бюджет, той се коментира в неговата цялост, а не извадени отделни парчета от него, както е направила Тодорова.

По повод преразхода в бюджета за болниците Цеков коментира, че той не е притеснителен, тъй като традиционно през втората половина на годината през летните месеци хоспитализациите намаляват. Преди ден Тодорова съобщи, че към 30 юни са похарчени 63.5% от парите за болнична помощ.

Относно преразхода в парите за онколекарства Цеков каза, че “това не е новина“, тъй като за недостигът по това перо се е знаело още пред февруари и е било предприето обсъждане в Надзорния съвет на касата какво да се прави.

“В бюджета на касата има редица други дейности, които се финансират. При едни има преразход, при други – икономия“, заяви Цеков и изрази увереност, че така по недостигът по някои пера ще бъде компенсиран.

Той припомни, че е бил набеден, че и резервът на касата от 269 млн. лева е похарчен, а той се оказал непокътнат. Освен това според Цеков може да се разчита и на 80 млн. лева пари от здравни вноски, които в края на миналата година не бяха усвоени и бяха върнати в централния бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от България