Бившият вътрешен министър на Украйна се самоубил с два изстрела в главата

Бившият украински вътрешен министър Юрий Кравченко се е самоубил с два изстрела в главата, съобщи в събота ръководителят на Украинската служба за сигурност Александър Турчинов. Той добави обаче, че това е "предварителната версия" за причината за смъртта на Кравченко, предаде ИТАР-ТАСС.

Кравченко бе намерен мъртъв в петък във вилата си. Той трябваше да даде показания в подновеното разследване на убийството през 2001 г. на украинския журналист Георгий Гонгадзе, разследвал корупцията във висшите етажи на властта в Киев. Основателни съмнения сочат, че пръст в убийството имат органите за сигурност на Украйна.

Според Турчинов версията за самоубийство на Кравченко, който е една от ключовите фигури в скандала около убийството на Гонгадзе - се потвърждава от предсмъртната бележка, оставена от бившия вътрешен министър. Тя е била написана на ръка и намерена в джоба му.

Турчинов обаче не пожела да оповести съдържанието ѝ. Все пак той съобщи, че тя дава достатъчно много информация на следствието. Бележката засяга конкретни хора, които също са заподозрени по делото Гонгадзе и дава възможност да се предвидят по-нататъшните насоки на разследването, каза Турчинов.

Според източници от правоохранителните органи, в бележката Кравченко обвинява за избора да отнеме живота си бившия президент Леонид Кучма и неговото обкръжение. Кравченко оправдава решението си с желанието да не излага семейството си на нападки.

Турчинов съобщи подробности как е умрял Кравченко. В петък сутринта той влязъл в едно от помощните помещения на вилата си край Киев. Малко след това били чути два изстрела, един след друг.

Бившият вътрешен министър е стрелял в брадичката си, но в последния момент ръката му вероятно е трепнала и куршумът минал през устата. Този изстрел не е бил смъртоносен, дори не нанесъл тежки рани. След това Кравченко се застрелял в дясното слепоочие, разказа Турчинов.

Очаква се в събота в Киев да се върне бившият президент Кучма, който заради събитията прекъсна почивката си в Чехия. Пред украинския телевизионен канал Едно плюс едно Кучма каза, че е научил за смъртта на Кравченко и вероятно прокуратурата ще иска да го разпита, заради което се връща в Украйна.

По повод смъртта на бившия вътрешен министър Кучма каза, че малцина биха издържали на "безумния натиск", на който е бил подложен Кравченко във връзка с делото Гонгадзе.

Споделяне

Още от Свят