Бившият вътрешен министър Петя Първанова оглави агенцията за бежанците

Бившият служебен вътрешен министър Петя Първанова вече е начело на Агенцията за бежанците, сн. БГНЕС

Правителството назначи бившия вътрешен министър Петя Първанова за председател на Държавната агенция за бежанците, съобщиха от пресслужбата на кабинета в сряда.

Първанова бе част от служебното правителство на Марин Райков, а за последно - съветник на вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова. Тя ще поеме поста на уволнения Никола Казаков от премиера Бойко Борисов заради съмнителни обществени поръчки.

Първите над 20 години от професионалната кариера на Първанова са далеч от сферата на сигурността, но след 2001 г. тя започва да се развива шеметно именно в тази област.

Между 1978 и 1981 г. Първанова последователно е администратор в "Балкантурист", сътрудник в Държавния стенографски институт и технически сътрудник в "Студия за игрални филми Бояна". От 1982 до 1991 г. е референт – преводач в Посолството на ГДР в София, а между 1991 до 1998 г. работи като сътрудник, преводач и протокол в различни компании.

Преходът към държавната си служба в правоохранителните органи тя осъществява между 1999 и 2001 г., когато е началник отдел "Международни връзки и протокол" в администрацията на главния прокурор по времето на Никола Филчев. След това е назначена за зам.-директор, а впоследствие и за директор на дирекция "Международно сътрудничество" в МВР, където изкарва 12 години.

През 2010 г. придобива категория А – старши комисар, заради което е представяна като генерал, въпреки че към онзи момент МВР вече е девоенизирано от 3 години. Първанова бе назначена от президента Росен Плевнелиев за вътрешен министър в служебния кабинет на Марин Райков.

Престоят ѝ като МВР шеф ще се запомни с пасивната ѝ роля в няколкото разследвания срещу предшественика ѝ Цветан Цветанов. При образуването на делото му за неосъществен контрол над мобилното подслушване през пролетта на 2013 г. заместник-главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че заключенията на разследващите са били потвърдени лично от Първанова, както и от наследника ѝ Цветлин Йовчев. Впоследствие обаче това дело срещу Цветанов не излезе заради оневиняващи го поправки в Наказателния кодекс, прокарани по предложение именно на Йовчев.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?