Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов има неплатени данъци

Сн.БГНЕС

Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов има неплатени данъчни задължения. Това заявява градският прокурор на София Евгени Диков пред в. "Монитор".

В Националната агенция по приходите (НАП) са приключили двете ревизии – на Цветанов и на неговите роднини. Резултатите са предадени на държавното обвинение. "Заключенията от ревизиите са показали, че има нарушения, но ако си плати невнесените пари, производството може да бъде само административно. Предстои наблюдаващият прокурор да реши дали да образува наказателно производство", обяснява Диков.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че ревизията срещу Цветанов е приключила и че са установени източници на доходи, към които НАП има въпроси. Пред БНТ Цацаров не коментира случая, защото все още не се е запознал с документите.

Данъчните започнаха повторни проверки на доходите на Цветанов и роднините му по искане на прокуратурата.

За първи път финансите на бившия вътрешен министър Цветанов бяха проверени от НАП по време на управлението на ГЕРБ. Тогава стана ясно, че Цветанов се е сдобил с шест апартамента в перода между 2007 и 2010 г. Той поиска проверка от данъчните, които обявиха, че всичко е наред.

След като ГЕРБ падна от власт, прокуратурата нареди нова проверка, тъй като смята, че Цветанов се е възползвал от поста си на министър и от факта, че тогавашният шеф на НАП - Красимир Стефанов, който е активист на ГЕРБ и в момента депутат от партията, е повлиял на ревизията, която данъчните му направиха в началото на 2011 г.

Вчера Цветанов подаде заявление за отказ от имунитета си. В петък главният прокурор Сотир Цацаров поиска за трети път от Народното събрание да свали имунитета на Цветанов като народен представител, за да започне срещу него наказателно преследване.

Предстои да му бъде повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в големи размери – около 50 000 лв. Разследването е установило, че като министър той е наредил парите да бъдат изплатени на тогавашния шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Парите били за заплата, обезщетение за неползван отпуск, дори докато Тодоров бил в ареста, а по-късно и 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

Предишните две снемания на имунитета на Цветанов са по разследванията за незаконното подслушване в МВР и за отказа на разрешено от съдия искане за подслушване на Орлин Тодоров. По второто разследване Цветанов вече е подсъдим, а за незаконното подслушване още се чака експертиза от Великобритания и няма внесен обвинителен акт в съда. По него Цветанов е обвинен за т. нар. допустителство по служба.

Споделяне

Още по темата

Още от България