Бившият вицепремиер Александър Божков оправдан за сделката с ИК "Цанко Церковски"

Състав на Софийския градски съд (СГС), с председател съдия Владимир Астарджиев, оправда в петък бившия министър на промишлеността Александър Божков, обвинен за незаконни приватизационни сделки.

Божков бе дадане на съд с обвинението, че през декември 1999 г. е подписал заповед, с която се утвърждава продажбата на издателска къща "Цанко Царковски". Печатницата, която е купила дяловете на издателството, според обвинението, е спечелила 425 000 долара.

Втората сделка, за която бе обвинен Божков, е продажбата на предприятие "Напредък" на "Бул милк" ООД, от което са настъпили вреди за 40 хиляди долара.

Съдът отхвърли и предявените от министъра на финансите искове за двете суми.

Мярката на Божков бе изменена от "парична гаранция" в размер на 5000 лева, в "подписка". Съдът прецени, че трябва да отпадне и забраната на Божков да не пътува в чужбина, тъй като нямало опасност по този начин да възпрепятства правосъдието.

Решението на СГС може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

През април 2003 г. Божков беше оправдан от съда по делото за приватизацията на цех на фирма "Оптет" в село Цалапица. Обвинението на прокуратурата за опорочаване на приватизационната процедура не издържа и бе отхвърлено от съдиите.

Споделяне

Още от България