Бившият вицепремиер на Каталуния остава в затвора

Белгийският съд ще реши следващата седмица дали да предаде Пучдемон на Испания

Сн. ЕПА/БГНЕС
Съдията от испанския Върховен съд Пабло Ларена постанови да бъдат оставени под стража сваленият вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас и още трима обвиняеми във връзка с опита за отцепване на автономната област, съобщиха световните агенции. 
 
В затвора ще останат освен Жункерас бившият председател на съвета за вътрешни работи на Каталуния Жоаким Форн, а също така Жорди Санчес и Жорди Куишарт, председатели на сепаратистките организации "Каталунско национално събрание" и "Омниум културал". 
 
Съдът мотивира това решение с "риск от рецидив". 
 
Шестима други задържани ще бъдат освободени под гаранция - 100 000 евро за всекиго.
 
Очаква се "репресиите" на испанската държава, на които са жертва тези "политически затворници", ще бъдат лайтмотив на политическия лагер, искащ независимост, в започващата във вторник кампания за важните регионални избори на 21 декември в Каталуния.
 
По-късно в понеделник белгийският първоинстанционен съд съобщи, че ще обяви на 14 декември решението си по искането на Испания за връщане на отстранения премиер на Каталуния Карлес Пучдемон.
 
Съдът е изслуша Пучдемон и четиримата бивши каталунски министри, които пристигнаха в Брюксел след едностранното обявяване на независимост от испанския регион. Според защитата им Пучдемон ще остане в Белгия вероятно до февруари догодина, съобщи БТА. 
 
Той ще води от Белгия кампанията за изборите в Каталуния по-късно този месец. Защитата е настояла, че обвиненията, по които Испания е издала европейска заповед за неговото задържане, не попадат в обхвата на белгийското законодателство, което обезсилва искането на Мадрид.
 
Очакваното първо съдебно решение подлежи на обжалване от страна на обвиняемите и на прокуратурата. Срокът за произнасяне по възможното обжалване ще бъде 15 дни. Допустимо е последващо обжалване на апелативна инстанция, която ще разполага със срок от 30 дни за постановяването на решение. 
 
Определението на апелативната инстанция също може да бъде оспорено и така окончателното решение по искането на Испания следва да бъде постановено след още 15 дни.
 
Пучдемон и четирима бивши регионални министри от неговото правителство са в Белгия, с мярка за неотклонение. Той се предаде на белгийските власти на 5 ноември, два дни след като Испания поиска той да бъде задържан и върнат в родината си. 
 
Същия ден той бе освободен условно, без право да напуска Белгия и със задължението да се явява редовно на полицейски и съдебни призовки.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?