Бившият военен министър на Ирак се предаде

Бившият иракски министър на отбраната Султан Хашим Ахмад се предаде на американските сили в северния иракски град Мосул, съобщи Би Би Си. Хашим Ахмад беше сред най-издирваните висши представители на режима на Саддам Хюсеин.

Бившият министър се предал след няколко седмици преговори с американците, които се съгласили да го извадят от списъка с най-издирваните приближени на Саддам, твърди Дауд Багистани, хуманитарен служител в Мосул, който посредничил за предаването.

Американски говорител обаче отрече пред Би Би Си да е имало преговори за бъдещето на Ахмад.

Предаването на Ахмад последва ожесточени боеве в родния град на Саддам Хюсеин - Тикрит. При престрелките бяха убити трима американци, а двама ранени.

С предаването на Султан Ахмед вече 40 от 55-те издирвани от САЩ висши служители на бившия режим в Ирак, са били убити, заловени или са се предали доброволно.

Султан Хашим Ахмед е на 27-о място в списъка на САЩ на най-издирваните функционери на сваления режим на Саддам Хюсеин. По думите на хуманитарния служител Дауд Багистани, Султан Ахмед и семейството му са се предали тази сутрин, в 8 ч. местно време. На пресконференция в Мосул Багистани заяви, че за да се предаде ексминистърът получил уверенията на американски представители, че той не е извършвал престъпления.

Според Багистани, бившият министър се предал на американския генерал Дейвид Петреъс, като му било оказано "голямо уважение".

Старейшината на етноса тай, към който се числи предалият се министър, е обещал, че ако САЩ го извадят от черния си списък, то техни представители ще бъдат поканени на угощение, за което в тяхна чест ще бъдат заколени 150 овце, предаде БТА, цитирайки агенция Ройтерс.

Още от Свят