Бившият зам.-главен прокурор Христо Манчев призован по делото "Октопод"

Бившият зам.-главен прокурор Христо Манчев е призован като свидетел по делото срещу т.нар. банда за рекет и изнудване "Октопод", по което основен свидетел е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. Заедно с него показания ще трябва да даде и председателят на Военноапелативния съд полк. Петьо Петков.

Явяването им пред Софийския градски съд обаче едва ли ще бъдат от полза за изясняване на фактическата обстановка по делото срещу Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров, Кирил Топалов, Янко Попов и Цеко Йорданов.

Разпитите на Манчев и Петков бяха поискани от бившия прокурор Цеко Йорданов, навремето сочен като един от приближените на бившия главен прокурор Никола Филчев. Йорданов е привлечен към наказателна отговорност за осуетяване на наказателно преследване срещу израелския гражданин Маир Хаим Овадия, който е бил разследван за пране на пари.

Като прокурор от ВКП Йорданов отменил постановление за привличането на Овадия като обвиняем. Израелецът навремето е бил бизнеспартньор на Алексей Петров, а по-късно става акционер в "Лев Инс".

Манчев и Петков бяха поискани като свидетели във връзка с ареста на покойния прокурор Николай Колев, който е показателен за методите на прокуратурата по време на Филчев. Според Йорданов двамата магистрати можели да кажат какви са били правомощията му във връзка с този случай.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?