Бившият зам.-министър от "Боклукгейт" остава в ареста

Снимка: БГНЕС

Бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков остава за постоянно в ареста, реши в четвъртък апелативният спецсъд. Той бе задържан през май и оттгава е под стража. Живков бе обвинен за участие в престъпна група заедно с бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови заради т.нар. афера "Боклукгейт". Според прокуратурата той е ръководил схема, чрез която опасните отпадъци от рециклирането на акумулатори от завода "Монбат" на Бобокови не са били изнасяни в чужбина за задължителното обезвреждане, а са складирани на няколко площадки у нас без да има каквито и да било условия за съхранението им.

Наскоро Живков бе пуснат под гаранция от първоинстанционния съд, но решението бе обжалвано и сега апелативните магистрати постановиха постоянен арест.

Делото "Боклукгейт" започна в края на миналата година, след като италианската полиция спря влакова композиция с тонове отпадъци, насочена към България. След това боклуци бяха открити на площадка край Плевен. Досега освен на Бобокови и Живков обвинения бяха повдигнати и на бившия шеф на плевенската РИОСВ Габриел Савов, както и на още трима бизнесмени – собственици на фирми, държали площадките за съхранение на отпадъците.

Междувременно прокуратурата започна да копае в търсене на "загробени" отпадъци на няколко места в страната. Наскоро от там обявиха, че в Плевен, София, Монтана и Шумен са открити над 7 хил. тона опасни отпадъци.

Срещу Пламен Бобоков бе образувано и второ дело за търговия с влияние заради негова комуникация с президентския секретар и бивш вътрешен минситър Пламен Узунов. Бобоков бе обвинен, че е получавал сведения от секретната сводка на военното разузнаване, изпращани му от Узунов. На практика ставаше дума за медийни съобщения, класифицирани само защото са попаднали в тези документи. По това обвинение на Бобоков бе определена гаранция от 1 млн. лв., но съдът я намали 100 пъти до 10 хил. лв. В момента Пламен Бобоков е на свобода, а брат му Атанас – в ареста.

Споделяне

Още от България