Бившият зам.-външен министър с многото имена се провалил като брокер в Берлин

Бившият зам.-външен министър с многото имена се провалил като брокер в Берлин
МВнР проучва възможностите за предсрочно прекратяване на договори за отдаването под наем на български имоти в Берлин отпреди 15 години. Това съобщи по време на парламентарния контрол в петък външният министър Румяна Желева.

Става въпрос за два договора, сключени съответно през 1994 и 1995 година с Кубрат Панев. Първият е за наем на площи от сградния комплекс в Берлин на "Лайпцигер щрасе" 25, собственост на Република България. Отдадените площи са от 1274, 82 кв. метра, като към тях има и шест места за паркиране в двора на комплекса. На 1 юли 1995 г. е сключен още един договор за наем отново с Кубрат Панев за площ от 1065 кв. м. от същия сграден комплекс, българска собственост, като отново са отдадени и шест места за паркиране.

Желева съобщи, че подпис под контракта е положил тогавашния ръководител на българското дипломатическо бюро в Берлин Петър Феим Чаушев, впоследствие зам.-външен министър, прочул се с многообразието от имена, които ползва. Той заемаше високия държавен пост под две имена - Феим Чаушев и Петър Чаушев. С името си по лична карта - Петър участва в търговски дружества, което е в разрез със статута му на зам.-министър. Той си призна обаче, че много си харесва и агентурното име Бисер, дадено му при вербуването му за агент на Държавна сигурност преди повече от 40 години.

"Договорът е сключен с клаузи, които облагодетелстват физическото лице Кубрат Панев и защитават в много по-голяма степен неговите интереси", посочи министърът на външните работи Румяна Желева.

Договорите са сключени със срок до десет години без право на предсрочно прекратяване, с изключение на изрично посочени причини. Освен това наемателят има право след изтичане на срока на договорите да изиска два пъти удължаване на наемните отношения с по пет години.

Казусът не е единственото свидетелство за брокерската дейност на Чаушев в Берлин. Той съдейства и за продажбата на къщата, в която се помещаваше бившето ни генерално консулство в Западен Берлин през 1994 година. Тя се намира в престижния квартал "Далем" и е прочута с това, че е била тайна любовна квартира на Хитлер и Ева Браун.

Красивата къща бе продадена на двойно по-ниска от пазарната цена на германския предприемач Вилфред Ойлер, който впоследствие стана съдружник на Чаушев в обща фирма за недвижими имоти. Делото, предприето от германските следствени служби, бе прехвърлено и в България, но следите му се изгубиха безследно в прокуратурата.

Към момента е в сила повторното удължаване на срока с пет години по договора от 1 ноември 1994 г.. Контрактът е удължен до 1 октомври 2014 г. За другия договор - от 1 юли 1995 г., Кубрат Панев е поискал удължаване с още пет години.

През 2005 г. Панев обаче сам е поискал да прекрати договора за наем поради влошеното си здравословно състояние. На заседание на 15 ноември 2005 г. предложението е разгледано от междуведомствената комисия за държавните имоти извън страната и е взето решение да се прекрати договора за наем от 1 януари 2006 г. Възложено е на българското посолство в Берлин да сключи споразумение с наемателя за прекратяване на договора по взаимно съгласие. Кубрат Панев предлага обзавеждането на ползваните от него помещения да бъде изкупено за 30 000 евро, като това предложение е разгледано на следващото заседание на същата междуведомствена комисия.

Тя взема решение да се преговаря за намаляване на посочената цена на мебелите от наемателя.

В същото време българското посолство в Берлин предлага да се претендира от наемателя сумата от 411 000 евро за пропуснати ползи за предсрочно прекратяване на договора. До подписване на споразумени обаче не се стига, а Кубрат Панев оттегля предложението си за прекратяване на договора.

Според публикации в медиите Панев е емигрирал в Германия през 60-те години на миналия век и е щедър дарител в България.

В писмо от 8 юни 2009 г. Панев е декларирал пред посолството ни в Берлин, че иска продължаване на срока на договора с още пет години - или до юни 2015 г. Към момента няма промяна в договорните отношения между българската държава и Кубрат Панев, каза Румяна Желева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?