Бившият здравен министър Евгений Желев глобен с 250 лв. за дискриминация

Бившият здравен министър Евгений Желев е глобен от Комисията за защита от дискриминация (КЗД) заради това, че пациенти с редки заболявания са останали без лечение. Комисията е наложила на Желев глоба в размер на 250 лева и е издала предписание практиката от неговия мандат пациентите с редки болести да нямат достъп до лекарства, да бъде преустановена.

Освен това от КЗД изпращат искане до Сметната палата да провери и да се произнесе дали парите за лекарства на пациентите с редки болести в размер на малко над 23 млн. лева са били осигурени в бюджета на здравното министерство за тази година, дали са усвоени по предназначение и, ако не е така, да бъдат установени причината и извършителят на евентуалното нарушение.

Комисията бе сезирана по жалба на Тодор Мангъров от Плевен, който твърди, че се е сблъскал с бездушие и административни препятствия в борбата си за оцеляване. Мангъров се чувства дискриминиран, заради незачитане на правото му да има осигурени информация и лечение със скъпоструващия медикамент Revatio (Силденафил), използван при рядкото заболяване ”Първична пулмонална хипертония. Хронично белодробно сърце”.

Лекарството Revatio не се предоставя от страна на здравното министерство и не е включено в позитивния лекарствен списък, а закупуването му със собствени средства не е по възможностите на всеки. Цената на една опаковка Revatio е около 1600 лв., а необходимата минимална доза на месец при нормално развитие на болестта е три опаковки.

Междувременно пациенти и неправителствени организации алармираха, че повечето от редките болести не са включени в спецификацията на подготвяния търг за лекарства за 2010 година, поради което има опасност и през следващата година тези хора да останат без медикаменти.

От здравното министерство обаче увериха, че лекарствата за редки болести, които покрива ведомството, няма да бъдат намалени през следващата година. За целта в бюджета за следващата година са предвидени 16 млн. лв. Средствата ще бъдат изразходвани за лекарства за 11 диагнози.

За болестта муковисцидоза са предвидени три медикамента, за първи път е осигурено лекарство за хората с болестта на Фабри, включен е нов медикамент и за лечение на таласемия, съобщиха от министерството.

В началото на следващата година ще се направи и допълнителен търг за осигуряване на лекарства за болестта на Уилсън-Коновалов. Причината за това е, че медикаментът за лечение на това заболяване в момента се включва в позитивно-реимбурсната листа.

Има вероятност без медикаменти да останат пациентите с болестта на Гоше. Причината за това е, че фирмата производител предлага по-висока цена от допустимата по закон.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?