Бившо съветско секретно градче продадено на търг в Латвия

Бившо съветско секретно градче продадено на търг в Латвия

Руската компания "Алексеевское сервис" купи на търг бившото съветско военно градче Скрунда-1 в Латвия, предадоха информационните агенции. Градчето имаше първоначална цена 153 966 лета (323 хил. долара), но бе продадено за 1.55 млн. лата (3 милиона долара). Три компании са наддавали за покупката му.

Градчето е създадено през седемдесетте години на миналия век в Латвия, която е част от СССР по това време. В Скунда-1 се намирал военен радар. В него са живели военни и специалисти със семействата си, без право да напускат селището и без в него да влизат външни лица. То не е съществувало на картите като стотици такива закрити селища в СССР.

През 1995 г. радарът е унищожен и базата е закрита и консервирана, като в момента представлява призрачна гледка с празните рушащи се блокове и постройки, потънали в бурени.

Пред януари тази година градчето бе предложено на търг, след като Латвия не успя да му намери предназначение. По едно време имаше идея там да бъдат заселени бедни възрастни хора, но тя бе изоставена като неприложима.

Според условията на търга новият собственик може да се разпорежда както иска с градчето. Засега няма информация какви са намеренията му.

Селището се състои от четири парцела с обща площ 45.1 хектара, 70 панелни сгради, десет от които жилищни, детска градина, болница, клуб и много стопански постройки.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?