Биячите на Ковачки от сблъсъка край “Чукурово” се “разхождали наоколо”

Биячите на Ковачки от сблъсъка край “Чукурово” се “разхождали наоколо”

Нито един от задържаните снощи край мини “Чукурово” 34 охранители не е имал право да пази транспортираните към рудника инертни материали. Това каза в четвъртък началникът на РПУ-Елин Пелин майор Стоил Томев по повод сблъсъка от предишния ден, когато протестиращи срещу складирането на балирания софийски боклук жители на с. Габра бяха бити от частни гардове на Христо Ковачки, концесионер на мините, определени от МС за временно депо на отпадъците.

Към мината има зачислени само няколко охранители, които са от фирмата "Меджик секюрити" от Елин Пелин.

Сред задържаните след побоищата има служители на различни охранителни фирми, включително и гардове на паркинги. Повечето твърдели, че в сряда просто се разхождали в района на с. Габра и не са изпратени там да спират протестиращи.

Тринайсет от мъжете са криминално проявени, в четирима са открити законно притежавани пистолети. Всички задържани след разпита са освободени. Срещу тях е образувано дознание за хулиганство.

Ковачки не е разпитван

Ковачки, който се води и собственик на мината, не е разпитван, защото не е бил на мястото по време на инцидента. Установява се дали той е изпратил охранителите, които са предизвикали сблъсъците. До този момент Ковачки не е създавал неприятности на полицията, допълни Томев.

Преди около месец обаче имало подобен инцидент с охранители на мината, които тогава обяснили, че им плащат около 100 лв. дневно,  каза още полицейският шеф.

Той обясни, че около 9.15 ч. в сряда е получил сигнал за това, че в мина “Чукурово” ще бъдат транспортирани инертни материали. За да не се стигне до стълкновения с протестиращите граждани от района, той е изпратил двама дежурни полицаи на място, като е подготвил и попълнения.

Около 13.40 ч. три камиона са били проверени и със законни документи са били пропуснати по пътя към селото. Жителите на Габра обаче са ги спрели и не са ги допуснали, като малко преди това колата за инкасо на мината е била също спряна по подозрение, че в нея се е возел изпълнителният директор на мината.

Сменят версията за побоя

Виктор Сокачев, говорител на Ковачки, призна в четвъртък, че гардовете, нанесли побой над жители на Габра, са служители на бизнесмена. Предишния ден той отричаше да има такива. 

Според Сокачев охраната се е намесила, след като протестиращите са се опитали да разбият инкасов автомобил на фирмата “с пари за работниците от мината”.

“Охранителите са се опитали да предотвратят всъщност този инцидент. Това е брониран автомобил с много пари. Затова се стигна до този сблъсък. В никакъв случай конфликтът не е бил предизвикан от наши служители. Г-н Ковачки няма никакво пряко отношение”, заяви Сокачев пред БНР.

По-рано той заяви, че съдът и прокуратурата ще бъдат сезирани за възпрепятстване на дейността на частно дружество.

Борисов: Доста цинично е, че Софиянски ни представлява в Страсбург

“В сегашната криза с боклука е доста цинично, че имунитетът на г-н Софиянски не беше даден, че той ни представлява в Страсбург. Всъщност всичките тези бити хора са в следствие на едно бездействие, което няма да го квалифицирам, но е факт”, коментира столичният кмет Бойко Борисов пред общинските съветници ситуацията с побоя край мини “Чукурово” и блокирането на плановете там да се складират отпадъците на София. Пред журналисти Борисов каза, че бездействието на предшественика му Стефан Софиянски е “престъпно”. Според него с тези протести в Габра само се губи време и през януари отново може да се окажем в криза.

В същото време кметът на с.Габра Любен Андреев даде друго обяснение за инцидента пред общинския съвет в Елин Пелин. Според него сблъсъците са настъпили, защото за пореден път е бил направен опит да бъдат вкарани строителни материали в района на мината, с които да бъде изградена площадката, каквато към момента няма.

По думите му над 50 бодигардове, без емблеми и отличителни знаци, са застанали срещу жителите на Габра и упражнили над тях насилие. Действията на полицията не бяха адекватни, заяви Любен Андреев.

Според шефа на РПУ-Елин Пелин обаче полицията е реагирала навременно и адекватно в създадената ситуация. Тези, които са посегнали на хората, са виновни, коментира майор Томев по повод инцидента между жители на селото и охранители.

Хората от селото самоволно стоят на пост, допълни директорът на РПУ-то по повод охраната на пътя към мината от страна на жители на близкото селище.

Складирането на боклука в “Чукурово” отива на съд

Общинският съвет на Елин Пелин подкрепи протестите срещу правителственото решение за изграждане на площадка за складиране на балираните отпадъци на София в мини “Чукурово” и ще го обжалва пред Върховния административен съд.

Това решиха общинските съветници в Елин Пелин в четвъртък, ден след тежките сблъсъци между протестиращи и частни охранителни на концесионера Христо Ковачки.

Столичната община се разграничи от действията на частните гардове 

По предложение на кмета Бойко Борисов Столичната община и Общинският съвет на София се разграничиха от действията на охранителите на мини “Чукурово” срещу протестиращите.

Бойко Борисов заяви пред СОС, че не може да се изпълнява министерското постановление боклукът на София да се извозва към "Чукурово", но към момента това е единственото място, което може да се използва за депо и то трябва да се подготви.

Борисов поиска МОСВ да търси алтернативна площадка

Борисов допълни, че ще поиска от МОСВ да търси алтернативен вариант за намиране на още една площадка за съхранение на отпадъци, защото през януари няма да има реална възможност да се извозва боклука.

Това е наложително, защото в средата на януари ще се изчерпа капацитетът на сегашните площадки за балиране на отпадъци и защото не бива да се допуска монопол върху обработката на боклуците, който може след година – две да доведе до рекетиране на града, каза кметът Борисов на сесията на СОС в четвъртък.

Общинският съветник от Демократи за силна България (ДСБ) Атанас Кундурджиев каза, че мината в Чукурово е действаща, а не закрита, и в нея работят 400 миньори, които са в конфликт с концесионера заради неплатени осигуровки. Това, според него, ще създаде проблем.

Борисов информира общинския съвет, че експертната група работи по офертите за строителство на завод за третиране на отпадъците, съгласно изготвените критерии. “Очакваме в понеделник становище за това – къде и как да се строи завод”, каза Борисов. Той съобщи, срещата му с кметовете на Елин Пелин и Габра ще се проведе в петък.

Решението за мина “Чукурово” не отговаряло на няколко закона

В същото време блокадата на пътя към с. Габра продължава, а към протестите ще се присъединят жители на Елин Пелин и Нови хан.

На сесията на общинския съвет в Елин Пелин бе съобщено, че Столичната община е предложила общо 6 площадки за отпадъците, две от които на територията на община Елин Пелин. Кметът на Габра каза, че те са във война.

Общинарите в Елин Пелин излъчиха 9-членна контактна група, която да проведе среща с представители на Народното събрание, правителството и Столичната община във връзка с правителственото решение мина “Чукурово” да бъде използвана за временно депо на балираните отпадъци.

Според общинските съветници, решението не отговаря на изискванията на няколко закона.

Кметът на Габра каза още, че е научил от медиите за правителственото решение за мина “Чукурово”.

Не е необходимо Министерски съвет да преразглежда решението си, с което Мини “Чукурово” бяха избрани за временна площадка за съхранение на балираната смет на София.  Което и място да се определи, хората пак ще протестират, заяви след заседанието на кабинета министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Според него трябва да се направят всички изследвания в региона на мината, за да е сигурно, че няма опасност за живеещите наоколо.

Споделяне

Още по темата

Още от България