Бийте Дянков

Двама ключови министри, на чиито плещи се крепи сигурността на страната, насърчиха протестите на своите подчинени срещу министъра на финансите. По-висшият от тях, вицепремиерът Цветан Цветанов дори се готви да присъства лично на мероприятието, споделяйки недоволството на полицаите срещу орязването на заплатите им под формата на осигуровки, които те и останалите държавни служители ще трябва да си плащат сами вместо държавата.

Министърът на отбраната Аню Ангелов също поощри военните да се включат в протестното "пушене" пред Народния театър, точно под прозорците на кабинета му в Министерството на отбраната.

Когато преди две седмици атакува вицепремиера Симеон Дянков, президентът Георги Първанов едва ли е очаквал починът му да се развие толкова скоростно и с такъв размах.

Остава само да отправи приветствено послание до протестиращите военни, полицаи и техните министри или направо да отиде при тях, докато шефката на парламента Цецка Цачева и колегите ѝ умуват с какви мотиви да поискат отстраняването му.

Известен ред в иначе обърканата картина внася уточнението на Цачева от миналата неделя, че конфликтът, избухнал между президента и правителството, всъщност вече е между президента и Народното събрание, така че премиерът Бойко Борисов "няма роля" в изясняването на тези взаимоотношения.

Затова само на пръв поглед изглежда абсурдно, че докато ГЕРБ и съюзниците му от "Атака" и Синята коалиция се занимават със свалянето на Първанов, защитавайки Симеон Дянков, министри от кабинета протестират срещу Дянков.

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев не прояви съобразителност, като остана встрани от лекарските протести преди две седмици. А можеше да ги насърчи и оглави. За това всъщност още не е късно, защото замисленият протест срещу Дянков ще изглежда по-внушително, ако към него се присъденият и лекарите.

Както личи от стенограмата на разговора Първанов-Дянков, президентът ясно е казал, че това е едно от съсловията, на които министърът трябва да се "извини" и следователно то е включено в схемата на президента за събаряне на Дянков.

В същото време Бойко Борисов заяви, че тези, които откраднаха милиони от АЕЦ "Белене“ и магистралите, искат кабинетът да падне. Те провокират и създават напрежение в обществото, защото, ако падне правителството, тези далавери ще продължат, убеден е премиерът.

Той прикани недоволните военни и полицаи да отидат на хидровъзел "Цанков камък" да видят къде са заровени парите им.

Протестиращите едва ли ще предприемат такава екскурзия.

А и не би било необходимо, ако вместо да упражнява пожарникарските си умения, като се хвърля да гаси малки и големи "пожари" с наливане на бюджетни пари, Борисов влезе в ролята си на министър-председател.

И без да го повтаря всеки ден, хората знаят, че положението с държавната хазна е страшно. Знаят, че за това е виновен Станишев.

Не могат да разберат обаче какво прави Борисов. Цялото му управление дотук е "газ-спирачки", "газ-спирачки", при това в произволни посоки, тъй като все още няма ясен план за това накъде ще върви енергетиката, как ще се реформират здравеопазването, съдебната система и останалите ключови сектори.

Осем месеца след началото на мандата, премиерът говори за големите далавери на предшествениците си, а в същото време признава, че неговото правителство плаща на същите, наследени от тях, "групи и обръчи от фирми".

Както се казва, обаче, Борисов в момента държи и хляба, и ножа. От него зависи как да ги използва.

Споделяне

Още по темата

Още от България