Бизанти: Новите разпити на медиците са в техен интерес

Шестимата български медици много държат либийският им адвокат Осман Бизанти да остане техен защитник до края на делото. Те са заявили това по повод декларацията на някои от роднините, които искат да сменят Бизанти. Медиците са разговаряли днес с министър Соломон Паси и са имали среща със специалния пратеник в Триполи на външно министерство Петко Димитров и с българския посланик Людмил Спасов.

Българите са споделили, че са много доволни от решението на съда. Либийският адвокат Осман Бизанти заяви, че е знаел, че с тях се провеждат нови разпити. Няколко дни преди поредното заседание на Народния съд в Либия стана ясно, че и след 22 декември българите са били разпитвани от съдебните власти в Триполи. Помолен за коментар по въпроса в сряда, министърът на външните работи Соломон Паси нито потвърди, нито отрече тази информация. "Знам, че контактите между нашите медици и либийските съдебни власти не са преставали", бе лаконичният коментар на министъра тогава.

Пред българските журналисти Бизанти съобщил, че знае за новите разпити на български журналисти. По думите му, допълнителното разследване е в интерес на задържаните българи.

Разпитите са били извършени от представители на фондация "Кадафи", която се председателства от Сейф Ал-Ислам, син на либийския лидер Муамар Кадафи, добавил Бизанти. Фондацията прие по настояване на българското правителство да наблюдава процеса в Триполи и оказа съдействие за преместването на българите от затвора "Джудейда" в охранявана луксозна вила.

Според Бизанти заключенията на фондацията могат да бъдат включени към материалите по делото и да имат тежестта на доказателства. Адвокатът разказал, че посъветвал една от задържаните сестри - Кристияна Вълчева да говори за всичко пред представителите на фондацията и особено за случилото се от момента на задържането им до предаването на случая на съда. Освен Вълчева, разпитан е бил и палестинецът Ашраф, който също е обвиняем по делото за умишлено заразяване на либийските деца със СПИН. Показанията на двамата, в които се описват изтезанията, на които са били подложени, са били записани на видеокасета, казал още Бизанти.

Адвокатът не се нае да прогнозира кога делото ще влезе в обикновен наказателен съд. Според вчерашното решение на съда делото беше върнато за преразглеждане в Главна прокуратура. Поради отпадане на обвинението за заговор срещу държавата, делото нататък ще бъде гледано от обикновен наказателен съд. Срещу шестимата българи все още има обвинения за причиняване на СПИН епидемия, както и за други по-леки деяния свързани с алкохол, извънбрачни връзки и валутни нарушения.

Бизанти обясни, че новата съдебна инстанция трябва да реши дали нашите са причинили умишлено заразяване с вируса на СПИН. Според либийското законодателство за умишлено деяние, причинило смъртта на повече от едно лице също се предвижда смъртно наказание.

Бизанти изразил вчера увереност, че цялата съдебна процедура сега ще е по-кратка и ще отнеме най-много година време.

Според него е "възможно, но не и задължително да има ново разследване". Адвокатът смята също, че не е изключено съдът да поиска от обвинението и защитата повече обстоятелства, включително и медицински експертизи.

Либийският адвокат споделил, че приема като частична победа отпадането на обвинението за диверсия срещу държавата. Според него това е добра първа стъпка за елиминиране и на останалите обвинения по процеса. Бизанти обясни, че по принцип занапред делото трябва да се гледа в Бенгази, освен ако не бъде взето частно решение на по-високо ниво. На въпрос дали обвиненията ще бъдат преформулирани Бизанти уточни, че е възможно, но не би трябвало да има нови обвинения.

Съдът може да подходи към делото от друга гледна точка и по-скоро някои обвинения може да отпаднат. Съдът може да разреши да бъдат разпитани свидетели или да бъде направена медицинска експертиза, както за това досега многократно са настоявали защитниците на българите.

Народният съд, който гледаше досега делото, няма практика да допуска експертизи и свидетели. Бизанти няколко пъти поиска да бъдат взети под внимание мненията на откривателя на вируса на СПИН, френския професор Люк Монтание и на женевския вирусолог Люк Перен, в чиято клиника са били диагностицирани част от заразените либийски деца.

Бизанти поиска също да бъдат представени докладите на СЗО за разпространението на СПИН в Либия, изготвени по либийска молба. Либийският защитник на шестимата българи е готов да продължи да ги защитава. Само трябва да получи покана за това.

Според наблюдатели и експерти неговата блестяща и аргументирана заключителна пледоария е изиграла важна роля за вчерашното решение на съда. След като вчера отпадна най-тежкото обвинение срещу тях, медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло и д-р Здравко Георгиев се обвиняват в умишлено заразяване със СПИН на 393 либийски деца и в нарушаване на нормите на живот в Либия.

Още от България