Бизнес - инициативата "100 депутати" не цели създаване на партия, а на ОФ

Четирима известни бизнесмени обявиха официално в петък инициативата "100 народни представители", която някои погрешно са свързали с намеренията им те самите да правят партия и да вкарат депутати в парламента, а цели само и единствено намаляване броя на парламентаристите от 240 на 100, което щяло да подобри качеството на законодателната дейност.

Към президента на "Овъргаз" Сашо Дончев, президента на Дарик радио Радосвет Радев и председателя на БСК Божидар Данев, които са инициатори на идеята, на пресконференцията се присъедини и собственика на "ПроМобил" и "Прософт" Юлиян Генов.

Сашо Дончев обяви, че 84 от над 140-те представители на бизнеса у нас, до които са били изпратени писма, вече са подкрепили инициативата. Други са се обадили по телефона да потвърдят, че ще изпратят писма за подкрепа, а само 9 досега са изразили несъгласие.

На въпрос дали идеята няма да се възприеме като популистка, Юлиян Генов отговори: "Начинът, по който излезе в пресата информация за това намерение е типично български - няма как да не се намери един поп Кръстьо, за да изнесе информацията и веднага всички се погрижиха внушат, че бизнесът я ще прави партия, я нещо други и ще отхапе от и без това бедния и угрижен български народ. Изобщо не става дума за полулизъм тука и последното нещо, с което искаме да занимаваме хората са тези 14 милиона лева, които биха се икономисали, ако депутатите са 100, а не 240, защото това е 1 процент от бюджетния излишък тая година".

В обръщението на българските предприемачи се посочва, че ако един австрийски депутат се издържа от труда на 5,4 души, то за издръжката на българския му колега работят 22,4 души.

В отговор на въпрос Данев каза, че не е необходимо да се свиква Велико народно събрание, за да се намали броят на депутатите. Юристи предложиха технологията - първоначално да се вземе решение за намаляване на броя на народните представители на 180, а след това със следващи три последователни гласувания да се сведе до 100, обясни Данев.

В отговор на репортерски въпрос дали намаляването на броя на депутатите е най- важното нещо за българския бизнес и за обществото, Сашо Дончев заяви: "Темата е подменяте вие. Не е най-важен броят на депутатите, важно е качеството на работа на българския парламент..."

Радосвет Радев допълни: "Намаляването на бройката не е маловажно нещо...Тези 100 човека не са наша цел, те са средство за постигане на качествени закони и добре работещ парламент".

Четиримата отново категорично отхвърлиха спекулациите, че чрез инициативата си подготвят почвата за създаване на политическа партия или движение. Те определиха изявата си като форма на гражданско участие в обществено политическия живот.

Радосвет Радев уточни: "Не е политическо движение, не е гражданско движение, не е кръжок, не клуб, не е партия, надявам се да стане Отечествен фронт".

Сашо Дончев призова да не се противопоставят социални или професионални групи в обществото. Дошло е време да се обединим, за да решим проблемите, а начинът е чрез публично-частно партньорство, заяви той.

15 г. сме свидетели как в Народното събрание попадат случайни хора, които започват да кадруват и да защитават корпоративни интереси, поясни Дончев и добави:"Ние ще помогнем на партиите да намерят качествени хора, които да творят законите".

На въпрос каква е гаранцията, че 100 депутати ще работят по-качествено, Сашо Дончев отговори: Гаранцията за подобряване на начина на работа трябва да дадат партиите.

В обръщението си бизнесмените заявяват, че страната ни е с твърде скромна икономика, за да си позволи да издържа толкова голям бюрократичен апарат и на всеки четири години да произвежда нов политически елит. Един депутатски мандат струва на данъкоплатците 400 хиляди лева, или за издръжката му работят 22 души. А годишната издръжка на парламента е 24 милиона лева.

Призоваваме депутатите, които мислят, че ще бъдат преизбрани, да проявят морал, политическа чистота и смелост, и да гласуват за намаляване броя на народните представители. Тези пък, които предполагат, че няма да участват в следващия парламент, и които познават парламентарната машина и скритата инфраструктура на влияние, да гласуват по съвест и да подкрепят нашето предложение, се казва в обръщението.

На пресконференцията бяха представени данни на агенция Скала, според които 81,9 на сто от участвали в сондажа българи изразяват мнение, че броят на депутатите трябва да се намали, а 1,7 процента - че изобщо не я подкрепят.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?