Бизнес-академия ще праща студентите на стажове

Бизнес-академия ще праща студентите на стажове

Около 120 студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Нов български университет (НБУ) ще могат да стажуват в различни бизнес компании. Това предвижда пилотен проект на Академия Българска бизнес мрежа, която официално бе учредена в сряда.

Споразумението за сътрудничество бе подписано от председателя на Управителния съвет на асоциацията Вержиния Димитрова и ректорите на УНСС проф. Борислав Борисов и на НБУ доц. Сергей Игнатов. На церемонията присъства и образователният министър Даниел Вълчев.

Проектът цели все повече студенти да получават практически опит преди да са завършили висшето си образование.

Това е един от малкото опити за съвместна работа между бизнеса и висшите училища, както между частните и държавните университети. Досега общуването между академичната област и работодателите премиваха предимно в взаимни обвинения – едните твърдяха, че кадрите, които излизат от ВУЗ-вете не са достатъчно подготвени, а другите отговаряха, че не произвеждат “занаятчии”.

Бизнес-академията ще сформира осем бизнес групи – по четири от двата университета, по специалностите: управление на човешките ресурси, маркетинг, търговия, проекти и бизнес развитие, управление на човешките ресурси.

В тях ще бъдат включени студенти в 3-ти и 4-ти курс или магистърска степен на обучение, като всеки от тях ще работи по отделен проект.

Групите ще са с индивидуална програма, като пилотните обучения ще продължават по месец, а през лятото се предвиждат разширени летни курсове. Стажантските часове ще бъдат плащани от работодателите, а дипломиралите се с най-високи резултати ще имат възможност да бъдат назначени.

В момента се водят преговори и Техническият университет да участва в Академията от следващата учебна година.

Предлагаме специално разработени за целта квалификационни програми и организираме целия процес, коментира Димитрова. Според нея така няма риск студентът да отиде във фирмата и да се окаже, че няма кой да му обърне внимание или да го запознае с работата,.

Подобни инициативи са от голямо значение както за студентите, така и за работодателите и преподавателите, посочи Вълчев.

По думите на проф. Борисов споразумението е своебразно примирие на “войната” между университетите и бизнеса.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?