Бизнес активността в еврозоната нараства през март

Бизнес активността в еврозоната нараства през март

Бизнес активността в еврозоната е ускорила растежа си през март, достигайки най-бърз темп от почти година, тъй като клиентите са се възползвали от намалението на цените, за да направят нови поръчки, които са достигнали най-високо равнище от средата на 2011 година. Това сочат данни от проучване, цитирано от Ройтерс.

Резултатите от изследването ще бъдат положителна новина за Европейската централна банка само седмици, след като институцията започна програмата си за изкупуване на активи, целяща да насърчи растежа и инфлацията в еврозоната.

Компанията за финансова информация Маркит (Markit) съобщи, че нейният индекс на мениджърите по доставките (Пи Ем Ай - PMI), измерващ бизнес активността и възприеман като добър показател за растежа, е бил 54 пункта, докато предварителните данни бяха за стойност от 54,1 пункта. През февруари индексът бе на равнище 53,3 пункта.

Всяка стойност над 50 сочи растеж.

Индексите на мениджърите по доставките сочат вяло нарастване на брутния вътрешен продукт от 0,3 на сто за първото тримесечие. Важното послание от проучването обаче е, че скоростта на нарастване изглежда ще се увеличава през следващите месеци, посочи главният икономист на Маркит Крис Уилямсън.

Прогнозата на Маркит за растежа е малко под очакваните 0,4 процента, прогнозирани в анкета на Ройтерс миналия месец.

Подиндекс, измерващ новите поръчки, е скочил до 54,1 пункта спрямо 52,5 пункта, което е най-високото равнище от май 2011 година. Това предполага по-стабилна перспектива, въпреки че проучването сочи, че компаниите намаляват цените макар и не толкова много, колкото през март.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?