Бизнес асоциации се обвиняват в лобизъм заради премахването на касовите апарати

Битката за отчитането на оборотите навлиза в четвъртата си година с нов сблъсък

Снимка: Архив

Битката за отчитането на оборотите на търговците навършва три години и навлиза в четвърта с пореден сблъсък. Бизнес асоциации се обвиняват в лобизъм и не могат да се разберат дали е добър обявеният от НАП нов курс към софтуерна фискализация, при която няма нужда от касови апарати. В сряда производители на фискални устройства излязоха с протестно писмо, че софтуерната фискализация "крие сериозни рискове за събираемостта на приходите в бюджета". Няколко месеца по-рано пък асоциация на софтуерни фирми обвини производителите на касови апарати, че не желаят промяната, за да им върви бизнесът.

През февруари 2018 г. финансовото министерство обяви, че готви мащабна подмяна на касовите апарати, като за пръв път направи опит да вкара в регулация масово ползваните от търговците софтуери за управление на продажбите (т. нар. СУПТО). Към онзи момент при проверки данъчните непрекъснато се натъкваха на случаи на манипулации на софтуерите, с които в НАП се отчитаха само част от издадените касови бележки и огромна част от оборота – средно около 70%, оставаше скрит.

В продължение на две години и половина бившият финансов министър Владислав Горанов не се отказа от реформата с аргумента, че има огромен натиск от сивия сектор за неотчитане на обороти. Оказа се обаче, че промяната е технически неизпълнима, особено за големи компании със сложни бизнес процеси, поради което влизането в сила на промените непрекъснато се отлагаше, съпътствано от протести и недоволство от страна на бизнеса.

След смяната на Горанов, в разгара на антиправителстветите протести през лятото на 2020 г., правителството се отказа от реформата, а парламентът прие, че фирмите по свое желание могат да изпълняват изискванията за СУПТО срещу административни отстъпки от страна на НАП.

Проблемът с отчитането на оборотите обаче остана нерешен, поради което бяха възобновени работните групи по въпроса, най-вече заради дейността на онлайн търговците.

Изненадващо, през януари 2021 г. НАП обяви, че е готова да премине към електронни касови бележки не само за онлайн магазините, но и за всички търговици чрез въвеждане на т. нар. софтуерна фискализация, при която няма нужда от касови апарати.

За тази промяна дълго време настояваше част от софтеурния бранш, например Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). През септември тя прати позиция, според която компаниите, продаващи касови апарати, отказвали да се премине към директна софтуерна фискализация като "безплатна алтернатива на скъпите месечни такси за мобилна свързаност и поддържане на всяка каса".

Данъчната агенция дори се ангажира да представи концепция по въпроса.

В сряда обаче се появи отворено протестно писмо на четири от най-големите производители на касови апарати и специализиран софтуер ("Датекс", "Тремол" "Дейзи" и "Елтрейд").

"Въвеждането на софтуерна фискализация в търговските обекти крие сериозни рискове за събираемостта на приходите в бюджета. Софтуерната фискализация не може да гарантира, че всички транзакции ще бъдат регистрирани и информацията ще бъде предадена към НАП", сигнализират компаниите.

Те са разтревожени от "слуховете, че ще се премахнат съществуващите фискални устройства", тъй като "с новия софтуер се създават условия за нерегламентирана намеса и модифициране на информацията, предавана към НАП".

Според четирите компании в момента съществуващата система за отчетност в най-голяма степен гарантира интересите на фиска и финансовата отчетност на търговските обекти.

"Недоумение у нас буди фактът, че в работната група в НАП, която обсъжда темата "софтуерна фискализация" не са поканени специалисти на "Борика" АД, на "Информационно обслужване" и др. В същото време като основни консултанти на НАП в медиите се назовават 3-4 собственика на малки софтуерни компании, които нямат опит в сферата на фискалното законодателство и чиито общи приходи са около един милион лева годишно. Същите нямат съществен пазарен дял в страната, а непрекъснато се представят като представители на различни асоциации", се казва в писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?