Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бизнес асоциациите дружно против хай тек компаниите в тристранката

1 коментар
Бизнес асоциациите дружно против хай тек компаниите в тристранката

Почти всички работодателски организации, представени в момента в тристранката за директни разговори правителството и синдикатите, се обявиха против присъединяването на асоциацията на хайтек компаниите. В четвъртък Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, предвождана от Кирил Домусчиев, се обяви против искането на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии" (БРАИТ) да стане национално представителна работодателска организация. Преди това против се обявиха Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българска стопанска камара. Към момента единствено Съюзът за стопанска инициатива не е взимал позиция по казуса.

"КРИБ напълно подкрепя казаното от председателя на АИКБ Васил Велев в интервю за медиите, че БРАИТ няма съдебна регистрация и не може да бъде работодателска организация", посочват оттам.

От КРИБ твърдят, че е налице е неизпълнение на правните изисквания при критериите за признаване на организацията като национално представителна на национално равнище и се мотивират с четири аргумента.

Първо, БРАИТ не е работодателска организация – за да е такава, трябва да е учредена по реда на чл. 49 от Кодекса на труда (КТ) и да е вписана в регистър на синдикалните и работодателските организации в окръжния съд по седалището ѝ - за София – Софийския градски съд.

Второ, БРАИТ няма качество на юридическо лице, придобито по реда на 49, ал. 1 КТ, т.е. най-малко три години преди подаването на искането за признаване на представителност – чл. 35, ал.1, т. 4 КТ.

Трето, БРАИТ не може да представи съдебно решение за вписване и удостоверение за актуално състояние, издадено от съда по регистрацията, както и заверен от съда препис от последния вписан устав на организацията.

И четвърто - в записаните в устава цели сдружението БРАИТ на първо място е посочило, че ще действа за представляваните от него работодатели като представителна организация на работодателите на национално равнище.

"Дали работодателската организация е представителна на национално равнище, се определя не от нейния устав, а от признаването ѝ за такава от Министерския съвет по реда на Кодекса на труда. По този начин БРАИТ подвежда и своите сегашни и бъдещи членове, че е национално представителна работодателска организация без да е призната за такава с решение на МС", твърдят още от КРИБ.

Както Mediapool вече писа по повод твърдения на Асоциацията на индустриалния капитал в България, че БРАИТ не покрива изискванията за членство в тристранката, от хай-тек формацията посочиха, че категорично отговарят на всички условия

"БРАИТ е наследник на асоциацията на бизнес клъстерите, която е учредена в далечната 2009 година. Тя е създадена като юридическо лице с нестопанска цел, както другите работодателски организации. През 2018 г. с изменение на КТ е създаден специален регистър на работодателските организации към Софийския градски съд и към съответния окръжен съд, където работодателската организация е учредена. Но в преходните и заключителните разпоредби е написано, че тази регистрация не се прилага по отношение на синдикални работодателски организации, които към влизането в сила на закона, имат това качество и съответно не сме предприели стъпки в тази посока", посочиха юристите на БРАИТ. Това била и причината АИКБ да не намира организацията във въпросния регистър.

От КРИБ обаче контират, че за разлика от национално представителните, останалите организации не са признати с решение на Министерския съвет като работодателски организации, поради което и БРАИТ не може да се позовава на преходната разпоредба. "Близо година след влизането в сила на чл. 49 КТ тя се е определила като сдружение за извършване на дейност в обществена полза по ЗЮЛНЦ и се е вписала в регистъра към Агенцията по вписванията. Не може да се твърди запазване на юрисдикция, от която си се отказал", добавят оттам.

От БРАИТ твърдят, че покриват и другите изисквания и добавят, че там членуват над 1800 компании със 66 620 служители и с годишен оборот от 8.7 млрд. лв., което представлява 8.24 на сто от БВП на България. В компаниите, членуващи в нея, работят над 70 хил. служители в 24 икономически сектора.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. mediaman
    #1

    Признаването на всички организации и пускането им в тристранката винаги е било политически акт основан на политически аргументи. Дали БРАИТ на др.Плевнелиев ще влезе и тя в рая, зависи от кефа на др.Борисов, който вече се врекъл. Какво тук значат някакви закони?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.