Бизнес форумът в Катар струва на данъкоплатците над 65 хиляди евро

Организираният от външно министерство бизнес форум в Доха, Катар, струва на българските данъкоплатци 65 445 евро. Събитието влезе трайно във визитната картичка на българската дипломация, като ще се запомни с това, че откриването му не бе уважено от нито една катарска фирма, а вече бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков изнесе презентация на английски език пред аудитория от българи.

Основните разходи около организирането на форума са за наеми на зали за провеждането на форума, за зала с капацитет 250 души за официалната вечеря на двамата премиери, за аудио визуална и преводаческа техника, целодневни кафе паузи и обеди и други. Това съобщиха от Министерството на външните работи след запитване на Mediapool.

Фиаското на форума бе посочено от премиера Бойко Борисов като капката, която преляла чашата на търпението му към министър Трайков. За сметка на това, каза Борисов след завръщането на Катар, посещението там било "брилиантно организирано" от МВнР. Впоследствие Трайков и външният министър Николай Младенов обаче обясниха, че събитието е било организирано от външно министерство.

Общите разходи на външно министерство за подготовката на визитата в Катар са общо 79 220 евро. МВнР е командировало трима служители, които са престояли общо 30 дни в Доха, като са изхарчени над 8200 евро за командировъчни, транспорт и настаняването им.

Над 5500 евро пък са отишли за пресцентър, настаняване на екипажа на чартърния полет, с който е пътувала българската делегация, комуникационни разходи и други.

Външният министър Николай Младенов определи правителствената визита в Катар като "най-успешната визита в полза на лобиране на българския бизнес, която до момента сме правили" и обяви, че Катар ще инвестира поне 100 милиона евро в България в три сектора - в туризъм, в инфраструктура и в земеделие, като това е само началото.

В официалната делегация участваха министрите Цветан Цветанов, Николай Младенов, Лиляна Павлова, Аню Ангелов, Мирослав Найденов, Ивайло Московски и Трайчо Трайков, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Освен 14-членната официална делегация, имаше още 25 придуржаващи лица, сред които кметовете на Пловдив и на Сливен – Иван Тотев (ГЕРБ) и Кольо Милев (БСП), шефът на агенцията за безопасността на храните Йордан Войнов, шефът на БЕХ Йордан Георгиев, шефът на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов, съветници и представители на МС, на министерствата на земеделието, външните работи и икономиката.

В официалната делегация влизаха и председателят на федерацията по тенис Стефан Цветков и членът на управителния съвет на федерацията по тенис Янаки Янакиев.

Отделно от това премиерът бе придружаван от 103-ма представители на български фирми от различни браншове - хранително-вкусова промишленост, туризъм, строителство и недвижими имоти, фармация и т.н, сред които шефът на "Софарма" и председател на КРИБ Огнян Донев, шефът на "Литекс" Гриша Ганчев, банкерката Петя Славова ("Феста холдинг"), Николай Банев и съпругата му Евгения Банева ("Полимери") и други.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?