Бизнес и синдикати искат разделяне на единната сметка за данъци

Бизнес и синдикати искат разделяне на единната сметка за данъци

Заради проблеми с плащанията бизнес и синдикати искат разделяне на единната данъчно-осигурителна сметка на две – едната за плащания на данъци, а другата за осигуровки от 2014 г. В същото време правителството предлага промените да засегнат само разделянето на сметката до главница и лихви. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова след съвместното заседание на комисиите по бюджетна политика и осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

Единната данъчно-осигурителна сметка беше въведена от началото на 2013 г. с цел да се намалят разходите на бизнеса и хората от плащаните банкови такси при превода на средствата в бюджета и облекчаване на работата на счетоводителите.

 

Въвеждането ѝ обаче на практика затрудни хората и бизнеса. Два са основните вида проблеми, които възникнаха. Едните са свързани с лицата, които са във временно финансово затруднение и нямат възможност да плащат всичките си задължения за данъци и осигуровки. Другата група проблеми е заради неподадени, или подадени, но със сгрешени данни, осигурителни декларации от лицата, коментира зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

 

Според нея при единната сметка основното объркване идва от неподаването на осигурителните декларации 1 и 6 (1 e за осигуровките и данък общ доход по ЕГН, а 6 – общо за цялата фирма). По този начин лицата, дори и да си плащат осигуровки навреме, системата не ги отчита, а ги приема за надвнесени суми, обясни Елкова.

 

Друг проблем идва от факта, че по единната сметка се погасяват първо най-старите задължения. Така може да се случи внесените за осигуровки суми да отидат за плащане на по-стари задължения към хазната, посочи Петкова.

 

Когато декларациите не са подадени, вноските стоят като надвнесени, тъй като не могат да бъдат обвързани със задължението по декларацията, обясни още тя.

 

Няма да се допусне лица, които не са подали осигурителни декларации, а са внесли сумите, да бъдат лишени от осигурителни права и медицинска помощ, обеща зам.-министърът на финансите. За целта в момента Националната агенция за приходите (НАП) е предприела действия да уведоми всички лица, които са засечени, че не са подали справки-декларации 1 и 6.

 

Проблемът може да възникне при всички лица - при самоосигуряващи се, при работодатели и при общини. Това е причината в момента да се прави цялостен анализ и проверка на всички осигурителни декларации.

 

От НАП коментираха за БТА, че работодателите по-рядко пропускат да подадат декларации, а проблемът по-често възниква при самоосигуряващите се лица.

 

Самоосигуряващите се са длъжни да подават декларация 1 всеки месец, а декларация 6 – веднъж годишно, но ако не направят това, дори и да си плащат осигурителни вноски, това не може да се отчете от системата, защото за разлика от преди, единната сметка се нуждае от

поясняване за какво се плащат конкретните суми, обясни Росен Бъчваров, говорител на НАП. Той увери, че вноските не се губят, в най-лошия случай остават като надвнесени по сметката на лицето.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?