Бизнес и власт защитават парниковите ни квоти пред ЕК

Бизнес и власт защитават парниковите ни квоти пред ЕК

Технически експертни консултации по решението на ЕК да ореже квотите за емисиите парникови газове, които България трябва да разпредели между предприятията замърсители, ще се проведат в четвъртък в Генерална дирекция „Околна среда” на Европейската комисия. Това съобщиха от българското представителство в Брюксел и Министерството на околната среда и водите.

Разговорите ще се проведат в два формата – веднъж с представители на българския кабинет и втори път с бизнеса, което е прецедент за Европейската комисия, която си контактува само на правителствено ниво.

На срещата утре българските представители ще отстояват становището, че е неоснователно решението на ЕК за намаляване на количествата парникови квоти за 2007 г. и периода 2008-2012 г. съответно с около 20 на сто и с 37 процента.

Аргументите в подкрепа на националните ни планове са свързани със затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", което налага въглищните централи да работят на пълна мощност, за да задоволят енергийните нужди на пазара и региона, както и допуснати грешки при използването на статистическите данни за определянето на размера на квотите и чисто математически неточности при изчисляването им.

При техническите консултации ще се отстоява тезата, че последствията от намалените количества въглеродни емисии, които българските предприятия ще имат право да изхвърлят във въздуха, ще са силно негативни по отношение на икономическия растеж на страната.

Преди време от Българската стопанска камара, която с Конфедерацията наработодателите и индустриалците в България и асоциациите на металургичната промишленост, на циментовата индустрия, на целулозната промишленост и др. ще участва в утрешните преговори, изчислиха, че орязаните квоти ще натоварят индустрията ни със 770 млн. евро годишно. Това ще доведе до повишение на цените на тока, парното и индустриалната продукция, което от своя страна ще доведе до фалити на предприятия и съкращаване на работни места, прогнозираха от БСК.

България е решена да отстоява интересите си по всички възможни начини,  включително ако се наложи и по съдебен път, отбелязват от екоминистерството.

Всеки национален план се оценява по едни и същи критерии, поставени от ЕК,  като основният критерий за определяне на разпределеното количество квоти е според изпълнението на ангажимента на съответната страна по Протокола от Киото. България спазва този ангажимент и към момента нивото на емисиите на страната е много по-ниско (с около 52 процента) от задължението по Протокола от Киото, отбелязват от представителството ни в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?