Бизнес интереси - основна версия за взривовете в Челопечене

Бизнес интереси - основна версия за взривовете в Челопечене

Икономическите интереси са основната версия на прокуратурата за взривовете във военното поделение в столичния квартал "Челопечене" преди седмица. Това съобщи в четвъртък наблюдаващият военен прокурор по делото Евгени Иванов. Прокуратурата не е изключила и другите две версии – умишлен пожар и авария по технически причини.

Според водещата версия експлозиите са предизвикани, за да се прикрият далавери или да се подготви теренът за приватизация. Още през май военната прокуратура е образувала проверка за злоупотреби в поделението. При разследването са получени сигнали от ДАНС, че в поделението липсват 200 тона боеприпаси.

"Няма злоупотреби в поделението", бе единственият коментар на временно отстранения от работа командир на поделението майор Мирослав Митов след излизането му от сградата на Софийската военна прокуратура в четвъртък. Той отрече да е бил разпитван и каза, че е била привикана само съпругата му, която също се яви в прокуратурата, придружавана от детето им.

Зам.-главният прокурор Камен Ситнилски посочи в четвъртък, че е много важно да се разбере кое от звената на Министерството на отбраната е извършвало продажба на боеприпаси в миналото и кое - в момента, защото до 2006 г. едно звено на МО е извършвало продажби, а след това – друго.

След като по-късно в четвъртък бе изслушан от парламентарната комисия по отбрана, военният министър Николай Цонев отговори на въпросите на прокурор Ситнилски и обясни, че поделението е започнала продажбата на цветни метали още през 2000 година. На 16 май 2002 година има доуточняваща заповед на тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров как да бъдат извършвани тези продажби. От 2006 г. боеприпасите с отпаднала необходимост се продават от Изпълнителна агенция "Държавна собственост на МО" чрез специализирани търгове. Под шапката на тази агенция са ставали и много от далаверите със заменки и продажба на военни имоти.

Цонев посочи, че има подозрения за нередности при продажбите. Към момента обаче военното министерство няма сведения зам.-министър на отбраната да е свързан с тях, каквито съмнения се появиха.

Николай Цонев отново отказа да каже кои са шестте частни фирми, които са купували боеприпаси с изтекъл срок на годност от поделението. Това щял да направи следващата седмица, когато ще бъдат изяснени обстоятелствата по случая.

Според прокурор Евгени Иванов от изключителна важност за установяването на причините, довели до взривовете, е огледът на място, който започна в понеделник, но след това бе прекратен от съображения за сигурност.

Военното министерство продава поделението

В четвъртък след правителственото заседание министър Цонев обясни, че статутът на поделението в Челопечене ще бъде променен от публично държавна собственост в частна държавна собственост и площта от 20 декара ще бъде приватизирана.

Министерският съвет отпуска 30 млн. лв. до края на годината за утилизация (оползотворяване) на боеприпасите с отпаднала необходимост и изтекъл срок на годност. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за изпълнители. Процедурата ще стартира още следващата седмица и ще се извърши по лотове, за да могат да участват в нея максимален брой фирми с определена квота. В страната има 120 лицензирани фирми, които могат да извършват утилизация.

Очаква се до края на годината да бъдат оползотворени 50-60% от излишните боеприпаси в българската армия, които към момента са близо 43.5 хиляди тона. От 16 склада за съхраняване на боеприпаси в страната ще останат само четири, а другите ще бъдат закрити.

Правителството ще отпусне и до 500 хил. лв. за обезщетяване на земеделските стопани, които ще загубят реколтата си заради проверките за останали осколки в района около поделението.

Още от България

Кой трябва да оглавява листата на БСП за евроизборите?