Бизнес интереси може да стоят зад бомбата в българския автобус в Будапеща

Случаят бе поет от ГДБОП, устройството било в багаж на изчезнал чех или словак

Снимка: БТВ

Главната дирекция за борба с организираната престъпност проверява случая с откритата бомба в български автобус в Унгария. Не се изключва взривното устройство да е поставено заради нарушени интереси на конкуренти.

Взривното устройство бе намерено в автобус с българи в Будапеща по време на пътуване от Прага за Варна, извършвано от фирма “Омега Груп”. Бомбата е била в багаж без пътник, който е бил чех или словак. Проверката била провокирана от странна миризма на бензин, въпреки че возилото се движело с нафта. Това накарало шофьорите да прегледат машината. Те спрели, за да огледат, и тогава се оказало, че в багажното отделение има куфар в повече. Когато го отворили, намерили разлята туба с бензин и бомба.

На мястото е бил изпратен сапьорски екип, който обезвредил бомбата. Пътниците - общо 34, сред които и румънци, са прекачени в друг автобус, който пристигна във Варна рано тази сутрин.

Главната дирекция за борба с организираната престъпност проверява случая. Не се изключва взривното устройство да е поставено заради нарушени интереси на конкуренти. Днес сутринта българското посолство в Унгария е било уведомено за случая.

Собственикът на фирмата и шофьор на автобуса Драгомир Петков каза, че мъжът, който е качил бомбата, е чех или словак. Това е научил от пътничка, стояла до него в автобуса. Според нейното описание става въпрос за мъж на около 25 години, с шапка и очила, който не бил добре облечен.

"Качва се пътник с билет Прага-Братислава. Спираме на почивка в град Бърно и този пътник, който пътува за Братислава, изчезва, няма го, не се връща в автобуса. Започва да мирише вътре в автобуса на бензин, на ацетон... На Будапеща, на околовръстното, спираме за почивка и отваряме багажниците да видим какво става. Питахме пътниците да не би някой да има нещо в сака, да се е разсипало, но всички казаха, че нямат такова нещо. Тогава извадихме един от саковете, който беше мокър, хвърлихме го на земята, а когато го отворихме, видяхме вътре какво има - бомба. Всички се разбягаха", обясни Петков пред БНР.

Той обяви, позовавайки се на информация от унгарската полиция, че самоделното взривно устройство е било с голяма мощност. "Имали са късмет хората, че шишето с бензин се е разляло, замирисало е. Нашите служители са прегледали багажа, видели са мокрия сак, отворили са го и са видели бомбата", каза още Петков.

"Не знам дали е открит човекът (качил сака). Задействани са институциите в Чехия, Словакия и Унгария. Взети са отпечатъци от рейса и бомбата", обясни управителят на "Омега груп".

В отговор на въпрос той обясни, че от 34 пасажери 6 или 8 са били румънци, а останалите са българи. Всички пътници вече са по домовете си.

Драгомир Петков каза, че транспортната му фирма разполага със седем автобуса. "Няма опция да се проверява багажът на пътниците, по европейските норми е така", каза в заключение управителят на автобусната фирма.

Началникът на автогарата във Варна Веселин Михайлов каза, че този инцидент не е първият с превозно средство на същата фирма.

"С два автобуса разполага фирмата. Преди месец имаше инцидент в Чехия, в Прага. Имаше палеж на автобуса, който още стои там и го разследват. Сега вървят с този. Втори инцидент в продължение на два месеца. Палежът се предполага, че е умишлен, сега е в процес на доказване. Криминалистите в Прага го разследват, но не мога да кажа", посочи Михайлов.

Бомбата е била поставена в обикновен пазарски сак, а вътре е имало бяла пластмасова туба, като от течност за чистачки, с кабели, омотани с черно тиксо, а към нея е имало и часовников механизъм. Мъжът, който е качил бомбата в автобуса, е бил видимо пиян.

Председателят на асоциацията на автобусните превозвачи Ивайло Константинов коментира, че фирмите разчитат на това, че на границите ще бъдат установени някакви злоупотреби с багажа на пътници и затова не го подлагат на предварителен контрол.

"Няма нищо лошо в това да бъдат обособени зони за контрол и на самите автогари, но това не решава по никакъв начин проблема. Голяма част от пътуващите за Европа ползват нерегламентирани превози, които изобщо не влизат в автогари", каза той. Освен това  поставянето на скенери по автогарите би оскъпило превозите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?