Бизнес клиентите на ЧЕЗ вече с почасово отчитане

Снабдителят на Западна България с електроенергия ЧЕЗ дава възможност на над 3000 свои стопански клиента, присъединени на средно напрежение, да се отчитат почасово ,съобщиха от компанията в петък.

Тя е инвестирала 3.1 млн. лв. в електромери, които могат автоматично да изпращат данните за потреблението на клиентите на предварително зададени периоди от време.

“Предстоящата либерализация на пазара на енергия, при която всеки клиент ще може сам да избере своя търговец, налага на компаниите да работят усилено за развитие и усъвършенстване на системите за измерване и контрол“, заяви Крум Анастасов, директор “Мерене и управление на данните“ в дружеството. по думите му така ще се сведе до минимум възможността за грешки при отчитането.

До края на 2011 г. подобни електромери ще бъдат монтирани и на всички стопански клиенти, присъединени на ниво ниско напрежение с предоставена мощност над 100 kW. Електромерите ще бъдат включени в изградената система за дистанционно отчитане, а регистрираните от тях данни автоматично ще се въвеждат в системата за фактуриране.

До края на 2010 г. ЧЕЗ планира да инвестира допълнително в проекта 1,3 млн. лева.

От 2005 до 2009 г. дружеството е вложило над 33 млн. лева в съоръжения и оборудване, свързани с обслужване на клиентите и отчитане и въвеждане на данни, в това число системи за дистанционно отчитане на електромери, телекомуникационно управление и системи за информационно обслужване.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?