Бизнес моделът на Фейсбук е под заплаха в Германия

Бизнес моделът на Фейсбук е под заплаха в Германия

Решение на германския антимонополен орган може да удари бизнес модела на компанията "Фейсбук". То забранява на социалната мрежа да събира информацията за потребителите си от другите платформи, притежавани от "Фейсбук", както и от външни сайтове. Става въпрос за данните на потребителите във Фейсбук, Инстаграм (Instagram) и Уатсап (WhatsApp), както и от външни сайтове, пише изданието "Политико".

"Фейсбук"използва информацията за потреблението на отделни приложения и интернет, за да направи профили на потребителите, които продава на рекламодатели.

Според решението на германската антимонополна комисия Фейсбук вече трябва да иска разрешение, за да събира и обобщава данните им от другите платформи.

Забраната за събиране на информация важи само за Германия и се основава на местното законодателство, а не на правилата на ЕС. Освен това решението на антимонополния орган ще мине и през съда. "Фейсбук" обяви, че ще обжалва решението. Не е ясно обаче дали ще бъде поискано спиране на изпълнението на заповедта, която иначе трябва да се приложи до 12 месеца.

Според "Фейсбук" германският антимонополен орган не е взел предвид "сериозната конкуренция", която социалната мрежа има в Германия и интерпретира неправилно доколко компанията отговаря на правилата за защита на личните данни на ЕС. Според комисията социалната мрежа, основана от Марк Зукърбърг, държи 95% от потребителите на месечна база и е далеч пред конкуренти като Туитър (Twitter) или Снапчат (Snapchat).

Това е поредният опит за защита на данните на потребителите в най-голямата социална мрежа. Въпросът със сигурността на информацията излезе на дневен ред след скандала с "Кембридж аналитика" (Cambridge Analytica). Той разкри теч на информация на потребители на социалната мрежа, която е използвана, за да се повлияе на резултатите от референдума за Брекзит и на тези от президентските избори в САЩ през 2016 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес