Бизнес-научен съвет ще пише агростратегии

Бизнес-научен съвет, сформиран по инициатива на президента към земеделското министерство, ще пише стратегии за подпомагане на слабите селскостопански производства в България. Това съобщиха от аграрното министерство в петък след първото заседание на новия орган.

 

Министърът на земеделието и храните Иван Станков коментира, че мисията на този съвет е много важна в момент, в който се обсъждат приоритети на Общата селскостопанска политика. Според него аграрните производствата в България са слаби, трябва да се подпомагат и да се промени сегашното положение, при което страната ни внася 90 % от плодовете и зеленчуците, които консумираме.

 

Станков очертава като свои приоритети развитието на планинското земеделие и животновъдството, производството на тютюн, лозарството, както и биопроизводството и розопроизводството, за които да осигури субсидиране. По думите му ще се подготви и обща стратегия за развитието на земеделието до 2020 г. с ясни приоритети и цели.

 

Времето на служебното правителство е много кратко и през месец май ние трябва да сме готови с нашите стратегии, за да ги предложим на новото правителство, казва агроминистърът, цитиран от пресслужбата си.

 

След седмица е насрочено второ заседание на съвета, на което земеделското министерство ще представи анализ на състоянието на земеделието.

 

Бизнес-научният съвет се председателства от земеделския министър, членове са заместниците му Снежана Благоева и Цветан Димитров, главният секретар на министерството Лилия Иванова, представители на научните среди в аграрната област, браншови организации и представители на бизнеса.

Споделяне

Още от Бизнес