Бизнес партията ФАГО тръгна с браншови обещания

Диференцирана 10-процентна ставка по ДДС за хранителните продукти и специален закон за браншовите организации са част от предизборните намерения на бизнес партията Федерация активно гражданско общество (ФАГО), оповести в понеделник нейният зам.-председател и шеф на предизборния щаб Димитър Зоров. Партията, в която членуват браншови организации и предприемачи от леката и хранително-вкусовата промишленост, обяви предимно мерки, които да защитят интересите на участващите в нея.

Организацията беше учредена на 9 април като членовете ѝ напуснаха създадената на 27 март Федерация на свободния бизнес (ФСБ) с идеолози Димитър Луджев и банкера Емил Хърсев. Мотивът на бизнесмените тогава беше, че се чувстват употребени от политиците.

По думите на Димитър Зоров, собственик на “Пършевица”, намаляването на половина на ставката по ДДС за хранителните стоки ще доведе до увеличаване на потреблението и засилване на българските фирми. Той определи като смешен отговорът, че Европейският съюз върви към уеднаквяване на ставките, тъй като в общността все още не е поставен краен срок и това може и да не стане в близките 10 години.

Според Кирил Вътев, управител на “Тандем-В” и председател на ФАГО, пък е напълно възможно стоките с нарушен търговски вид да се предоставят на социално слаби, вместо да се бракуват. Това не означава, че искаме да храним пенсионерите с развалени продукти, защити предложението Вътев. По думите му мрачната прогноза, че 80 на сто от българските фирми ще фалират при влизането в ЕС, не е далеч от истината. Според Димитър Зоров обаче, заплахата за българската икономика е заплаха и за Евросъюза, тъй като сривът на нашата икономика ще изправи европейците пред проблема с българските емигранти и с издръжката на българските пенсионери.

Бизнесмените за пореден път повториха тезата си, че обещанията трябва да се правят не от политиците, а от бизнеса, който ще трябва да ги изпълнява и че чрез тази партия предприемачите искат да имат не само съвещателен, но активен глас по всички въпроси, свързани с обществото.

Партийните лидер Кирил Вътев обяви, че кък момента организацията вече има 5 425 члена, които са ѝ достатъчни да се регистрира пред ЦИК за участие в парламентарните избори съобразно новоприетия закон. Вътев обаче допълни, че предстои излизането на регистрацията на партията в съда. Ако това не стане навреме, бизнесмените ще използват модела на Симеон Сакскобургготски от 2001 г. да използват вече регистрирани малки партии с изрядни документи. Такива преговори вече се водели.

Вътев обяви още, че партията на бизнеса ще разчита да спечели гласовете на половината от онези 40% от избирателите, които според социологическите проучвания са разочаровани и няма да гласуват. ФАГО се насочва и към 24%, които според изследванията още не са решили за кого да дадат своя глас.

Бизнес партията ще обяви кандидат-депутатските си листи до10-15 май. Членовете на ръководството Кирил Вътев и Димитър Зоров обявиха, че ще бъдат водачи на листи, защото другото би било недостойна позиция, но очакват да бъдат номинирани по места.

Споделяне

Още от България