Бизнесасоциация: Не убивайте икономиката с повишаване на осигурителните вноски

Да не се допуска шоково увеличение на осигурителните вноски и политическите партии и коалиции да заявят още преди изборите дали подкрепят такова шоково увеличение или не. За това призоваваха в неделя членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Призивът им е по повод анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), че за да се балансира осигурителната система е необходима "допълнителна осигурителна вноска за покриване на дефицита" в размер от 7,7 процента. В случай, че се отчитат лицата по чл. 69 от КСО - следователи и младши следователи, кадрови военни, държавни служители, служители на МВР, офицери от НРС и от служба "Военна информация" на МО, изчисленията сочат, че е необходима допълнителна вноска дори в размер от 8,2 на сто, посочват от АИКБ.

Темата беше незабавно подхваната от медиите и на обществеността беше съобщено, че се иска драстично увеличаване на осигурителните вноски със 7,7, се казва в съобщението на АИКБ. Такова предложение засега не е отправяно на социалните партньори, но ние сме длъжни незабавно да дадем становището си, за евентуалните последствия от подобни тежнения, посочват от индустриалната асоциация.

Според АИКБ подобно искане е смайващо и такава мярка би била "прокризисна". Индустриалците смятат, че увеличение на осигурителните вноски с такъв процент би било покана за преминаване на фирмите в сивата икономика. Като краен резултат ще станем свидетели на загуба на работни места и на намаляване на събираемостта на осигурителните вноски.

Би било добре ако някоя от политическите сили, които ще участват на изборите, подкрепя подобна унищожителна за икономиката мярка, да запише това в програмата си, за да са наясно всички избиратели, заявяват от АИКБ. Според асоциацията балансиране на фондовете на държавното обществено осигуряване би могло да се търси в други посоки - например чрез резервите в сферата на ранното пенсиониране на различни категории държавни служители.

Споделяне

Още от Бизнес