Бизнесът: Агенцията по приходите ни затруднява

Бизнесът: Агенцията по приходите ни затруднява
Закриването на изнесените в общините служби на Националния осигурителен институт, заради поемането на функциите им от Националната агенция по приходите (НАП) от началото на 2006 г., затруднява бизнеса. Това се посочва в писмо на Българската стопанска камара (БСК), подписано от нейния председател Божидар Данев, до министъра на финансите Пламен Орешарски и оповестено в петък.

НАП сега е концентрирала дейностите по подаване на декларации и уведомления от работодателите и самоосигуряващите се лица в областните градове. Досега в общините са се приемали и уведомления за сключване на трудови договори, подавали са се декларациите за внесените осигурителни вноски за всеки работник и служител, както и останалите декларации, изисквани от нормативните документи.

Вече за подаването на тези документи трябва да се пътува до тези административни центрове, дори и в случаите, когато се назначава на работа един единствен работник. Това затруднява бизнеса и увеличава разходите и времето, отделяно за изпълнение на данъчните и осигурителните задължения. Сериозни затруднения възникват в планинските райони с лоша пътна инфраструктура, се посочва в писмото до Орешарски.

Според БСК закриването на общинските служби на НОИ създава предпоставки за укриване на трудови договори, за неподаване на информация и укриване на задължения и за намаляване на събираемостта на приходите, се посочва в писмото.

Ако с това решение се цели намаляване на разходите на администрацията, то е погрешно, защото многократно повече се увеличават разходите на бизнеса, намаляват се неговите приходи и печалба, което води до значително по-голямо намаление на бюджетните приходи. Това решение стимулира сивата икономика вместо да я ограничи, смятат от БСК.

В момента се подготвя и друга промяна, която ще усложни дейността на компаниите с поделения и структури в страната, които досега са се обслужвали от териториалните поделения на НОИ в съответния регион. НАП подготвя промяна, съгласно която те трябва да изпращат съответните уведомления и декларации в централите си и те да ги подават там, където са регистрирани, най-често в столицата. Това също ще има неблагоприятни последици, се посочва в становището.

От БСК се надяват на бърза намеса за отстраняване на тези решения.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?