Бизнесът: Българи се връщат от чужбина, защото там се работи много

Докато по-високата квалификация не носи по-голяма заплата, хората ще са на улицата, смята Иван Нейков

Снимка: Архив БГНЕС

На фона на протестите, макар и затихващи, заради лошия стандарт на живот и поскъпването, работодатели продължават да развиват тезата, че българските работници са мързеливи, не желаят да се трудят и са слабо производителни.

"Има работници, които се връщат обратно, защото там (в чужбина, б. р.) интензивността на труда е много по-голяма. Има такива, които се връщат, защото тук равнището на доходите спрямо стандарта на живот е по-добро. В момента завръщащите се са малко по-малко от тези, които заминават. Ножицата се затваря", заяви в интервю за Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

АИКБ е от бизнес сдруженията с най-критична и на моменти – невъздържана позиция спрямо работната сила. Преди месец изпълнителният директор на асоциацията Добрин Иванов излезе с позиция, в която дели българите на "работливи, производителни и висококвалифицирани" мениджъри и "мързеливи, нискоквалифицирани, нискообразовани маргинали". Впоследствие, АИКБ поиска да отпадне втората година платен отпуск по майчинство, за да могат родилите наскоро да запушат недостига на пазара на труда. Наред с БТПП, АИКБ е и сред най-силните критици на бързия ръст на заплатите у нас.

Бившият социален министър и шеф на Балканския институт за труда и социалната политика Иван Нейков обаче даде отпор на твърденията на Васил Велев.

"Сигурно гледаме две различни картини с г-н Велев. Тезата, че догодина заплатите ще нараснат с около 8%, ще срещне другата статистика - на инфлацията, за която прогнозата е 5.6%. Ако ние не дадем изход на хората, ако през цялото време им казваме – лоша производителност на труда, бързо нарастване на заплати, а пък те виждат друг начин на живот, просто трябва да знаем, че ни чака напрегната година", каза Нейков.
Според него един от големите проблеми в момента е липсата на връзка между повишаването на квалификацията на работещите и покачването на заплатите. Докато хората нямат възможност да влияят върху доходите си чрез повишаване на квалификацията, те ще са на улицата, смята Нейков.

Българинът се труди хем малко, хем неефективно

"Доходите не са спрели да се повишават. Откакто сме в Европейския съюз, те са се увеличили повече от два пъти", заяви Васил Велев от АИКБ. По думите му през последните години възнагражденията растат с 8-10% годишно, като миналата година увеличението е било над 10%. За тази година очакванията са ръстът да достигне 8% с коледните премии. "Догодина нашата прогноза на АИКБ на база на анкета сред членовете ни е за 8.4% ръст на разходите за труд за отработен час", каза Велев пред Нова телевизия.

Той добави, че по паритет на покупателната способност България е била приблизително 1/4 от средноевропейското ниво при присъединяването си към ЕС, докато сега надминава 50%. "За тези малко повече от 10 години сме намалили дистанцията чувствително, на практика двойно", каза Велев.

Той посочи, че българската икономика расте много по-бързо от средноевропейската – с 3.5% годишно спрямо около 2%, но по равнище на доходите страната продължава да бъде на последно място в ЕС, защото е на опашката по БВП на глава от населението и по производителност на труда.

"Ние сме сред страните с най-малка продължителност на трудовия път. До пенсия работим по-малко от 33 години при 36 средно за ЕС и 42 за Швеция. Т.е. ние като време, в което се трудим, сме най-малко, като работни дни в годината сме сред страните с най-малко работни дни (216), а и като продължителност - уплътняване на работния ден, също - средно 5 часа", заяви Велев.

"Заплатите у нас растат 2-3 пъти по-бързо от производителността на труда. Говорим за еднакви машини и еднакви технологии с тези в Европа. Ние имаме производителност, която е в пъти по-ниска от средната за ЕС", каза още Велев.

"След като е толкова прекрасно всичко - защо няма достатъчно работници, които да дойдат тук на малкото работене, на бързото пенсиониране, на многото почивни дни, на най-бързия растеж на заплатите", запита водещият Виктор Николаев.

От обясненията на Васил Велев стана ясно, че някои българи се връщали, защото у нас се работи по-малко, отколкото в чужбина, а и доходите са добри на фона на цените.

По-високата квалификация не носи по-голяма заплата

Една от причините за социалното напрежение и протестите е, че хората не виждат друг начин да повлияят върху доходите си освен да излязат на улицата, смята Иван Нейков.

"Ако човек знае, че с повишаването на квалификацията ще му се повишават доходите, няма да излезе отвън. Той просто ще инвестира в себе си. Няма го този инструмент. На човека му остава да излезе отвън и да вика "Оставка! Тежко ми е", коментира бившият социален министър.

По думите му друго притеснение на хората е, че в условията на недостиг на работна сила чуват отвсякъде предложения да се внасят работници от страни с по-нисък стандарт, които ще получават по-ниски заплати. "При такава преса единственият ти изход е да излезеш на улицата", посочи Нейков.

"В основата на цената на труда през XXI век стои само и единствено квалификацията", смята Нейков, но според него този инструмент не работи в България.

Не е вярно, че няма връзка между квалификация и възнаграждение, контрира Васил Велев. По думите му има цели сектори, в които средното възнаграждение е над 2000 лв. - 2600 лв. е напривер средната заплата в ИТ сектора, а 1500 лв. - в машиностроенето, каза Велев. "Тоест, такава връзка има", каза представителят на работодателите.

"За да имаме по-високи доходи, трябва да работим повече и да крадем по-малко", призова Васил Велев.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?