Бизнесът бойкотира среща за поскъпналия ток

Проблемите можели да се решат само от премиера с помощта на парламента

Бизнесът бойкотира среща за поскъпналия ток

Четирите национално представени бизнес организации са отказали среща с енергийния министър, насрочена за сряда, на която да се обсъдят техните притеснения от повишените цени на електроенергията на свободния пазар. Те настояват за намесата на премиера и парламента, става ясно от писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Според нея е безсмислена предвидената среща с участието на държавните производители на ток АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Националната електрическа компания", на асоциациите на търговците на ток, енергийния регулатор и двата синдиката.

В писмото си за отказ от участие в срещата АОБР посочва, че вече е имало две подобни срещи, но те не са довели до никаква промяна в ситуацията в българската енергетика и "особено около неприемливите отклонения на "либерализирания" пазар на електроенергия".

Драмата с необоснованото и спекулативно повишаване на цените на тока на свободния пазар за бизнеса с до 60 процента се завихри в средата на декември 2017 г. Работодателските организации обявиха, че им се предлагат цени от 115/120 лв./Мвтч, докато в същото време борсата за търговия се електроенергия отчита цени от 75-76 лв. Според бизнеса проблемът е заради продадени от държавните електроцентрали през есента количества ток с доставка през 2018 г. на техните собствени платформи, липсата в момента на свободни количества и машинации. От енергийното министерство обаче твърдят, че има енергия на свободния пазар и дори дадоха данни как обеми на държавните дружества остават не продадени на борсата.

Заради проблема, Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на пазара и изготвянето на секторен анализ, който трябва да покаже дали има злоупотреби с пазарни позиции и картелни споразумения за цени.

От енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно регулиране обявиха, че сегашните проблеми с цените на свободния пазар няма да се отразят върху тези на регулирания пазар за бита и малкия бизнес, които се определят от регулатора, и да има драстично поскъпване на електроенергията от 1 юли 2018 г.

Все пак от енергийното ведомство са решили да продължат да търсят решения на проблема, заради който бизнес организациите заплашват да излязат на протест в началото на февруари.

Работодателите посочват, че отказът им да участват в новата, насрочена за сряда следобед, среща не е лично отношение нито към Министерството на енергетиката, нито към политическото му ръководство.

"Ние не се съмняваме в желанието Ви за диалог, но не смятаме, че възникналите проблеми могат да бъдат решени на нивото на Министерството на енергетиката. От наша гледна точка, тези проблеми вече могат да се решат само на най-високо ниво в йерархията на изпълнителната власт, във взаимодействие с Комисията по енергетика в Народното събрание и ръководствата на парламентарните групи", пише в писмото на организациите, които още в понеделник поискаха среща с премиера Бойко Борисов по проблема с цената на тока..

Организациите посочват, че "няма никакъв смисъл да водим разговори с тези, които спекулират на пазара и създават настоящата опасна ситуация, в това число и с ръководителите на предприятията от държавния енергиен олигопол". "Това ще бъде единствено загуба на време и създаване на погрешно впечатление у обществеността, че се предприемат някакви действия", посочва се в писмото на работодателите.

Те припомнят как през юни 2015 г. се проведоха протести срещу повишените тогава цени на тока

"Ние сме изключително огорчени, че може би ще ни се наложи за ВТОРИ път през последните години да излезем на открит протест срещу ситуацията в българската енергетика. Вече имахме възможността да демонстрираме силата на единомислието между българските работодатели и работниците в предприятията на организирания бизнес. Всички помним как над 200 000 души протестираха в големите градове и София срещу безобразното повишаване на ценовата добавка "Отговорност пред обществото", с която се финансират привилегиите на така наречените "американски топлоцентрали" и на производителите на електроенергия от ВЕИ и чрез когенерация", пише още асоциацията ,в която членуват КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП..

Накрая те заявяват, че смятат да водят по-нататъшните разговори и консултации на адекватно на проблема ниво и допълват, че биха оценили съдействието на енергийното ведомство за провеждането на такива, очевидно с Бойко Борисов.

Малко по-късно от коалицията между Реформаторския блок и партията "Глас Народен призоваха енергийния министър да възложи проверка на АЕЦ "Козлодуй", НЕК и ТЕЦ "Марица Изток 2", която да установи дали дружествата използват нелоялни търговски практики, дали са налице картелни споразумения помежду им или с някои от търговците на пазара, както и дали изкуствено се създават дефицити в предлагането на електроенергия в определени периоди на засилено търсене, с цел завишаване на цените.

Те искат още Петкова да предложи система, която да осигури по-голяма конкуренция сред производителите на ток. Аргументът им е, че когато 3 държавни дружества предлагат повече от 90% от търгуваната енергия на борсата, е много по-лесно да се картелират или да съгласуват помежду си търговското си поведение.

Друго тяхно настояване е да се предприемат действия за изпълнението на новото законово изискване – от 1 януари всичси електроцентрали с мощност над 5 МВ да търгуват на борсата свободните си от регулирания пазар и дългосрочни договори обеми. Преди два дни директорът на борсата Константин Константинов заяви пред медии, че трите държавни централи спазват това изискване, очаква се да растат допълнително предлаганите на този пазар количества заради законовото задължение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?