Бизнесът е готов на жалби до ВАС, КЗК и ЕК заради газовите такси

Индустриалците са против държавата да дава промоция на "Газпром" за тяхна сметка

Бизнесът е готов на жалби до ВАС, КЗК и ЕК заради газовите такси

Индустриалните потребители на природен газ продължават да настояват да се отложи въвеждането от 1 октомври 2017 г. на новия тарифен модел за таксите за пренос на природния газ според точката на вход и изход и срока на доставка. Бизнесът предупреждава, че ако новите цени станат факт, те най-вероятно ще бъдат обжалвани както пред Върховния административен съд (ВАС), така и пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и пред Европейската комисия, тъй като нарушават правилата на конкуренцията, давайки ценови промоции на "Газпром". Това стана ясно от думите на Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори“ (БФИЕК) и бивш служебен зам.-министър на енергетиката, пред Mediapool в понеделник.

В същото време знаците от държавния газов оператор "Булгартрансгаз", който е разработил новия тарифен модел, и от Комисията за енергийно и водно регулиране са, че оспорваните от бизнеса цени ще бъдат приложени от началото на идния месец. Енергийният министър Теменужка Петкова също обяви, че ако новият тарифен модел не влезе в сила, това би коствало на държавата ни наказателна процедура от ЕК, заради невъвеждане на европравилата за изчисляване на таксите за пренос на природния газ. Бизнесът обаче на свой ред обяснява, че методологията на КЕВР, по която се пресмятат разходите на газовия оператор за преноса на суровината, нарушава конкуренцията и блокира свободното развитие на газовия пазар, освен че вдига с над 60 процента разходите на предприятията за този вид такса.

Затова от БФИЕК продължават да настояват за тестови период, в който да се види как работи методиката на регулатора за определяне на новите тарифи. "Те ще доведат до рязко поскъпване на услугата за бизнеса и ще доведат до надвзет приход от "Булгартрансгаз". Настояваме за отлагане на новия модел, докато се направи оценка за въздействие върху цените на методологията", каза Делисивков. Според него новият тарифен модел не прилага идеята на европейските изисквания, която е постоянните потребители на газ с прогнозируема консумация да плащат по-малки разходи за преноса на газ, а онези с непредсказуемо потребление и спорадични количества да плащат повече, тъй като правят доставките по-сложни. "В случая увеличението на разходите е за всички", заяви Делисивков.

Според анализа на БФИЕК, цените за пренос трябва да се определят според индивидуалните профили на потребление на едно предприятие, защото в една газова година има промени и не е коректно да се очакват точни прогнози за заявка на годишен капацитет, който е най-евтиният според новия тарифен модел.

"Искаме да намерим решение на проблема и ще използваме всяка форма за това", каза представителят на бизнес организацията, който уточни, че тепърва предстои да се решава дали наистина бизнесът ще излезе на национален протест, както се закани в края на август. Той посочи също така, че всеки пазарен участник ще реши какви действия да предприеме срещу новия тарифен модел според своя финансов интерес ката възможните ходове са жалби пред ВАС, КЗК и ЕК.

От федерацията изпратиха и поредно писмо до премиера Бойко Борисов, заместника ме Томислав Дончев, шефа на КЕВР Иван Иванов, министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на икономиката Емил Караниколов, в което обясняват, че в досегашните дискусии по проблема не са взети предвид техните притеснения и че е некоректно .

В писмата се посочва, че бизнесът не е против промяната по принцип, но счита че няма основание за вдигането на цените, при положение, че се използва едва 30-40 процента от капацитета на преносната мрежа на "Булгартрансгаз" и  няма "задръстване в трафика", за да се налага повишение на цената за всички.

Освен това индустриалците обръщат внимание, че се предвижда новите правила да не важат за руския доставчик "Газпром", който ще продължи да плаща цена за пренос на принципа на пощенската марка на 1000 куб.м и входно-изходния модел няма да се прилага.

"Налице е различно третиране на ползвателите в националната газопреносна мрежа, нещо, което е изрично забранено от Регламент 715/2009 (чл.13). Това означава, че се въвежда постоянна промоция за Газпром, а вероятно не е и уведомен за това. Всички български потребители от 1 октомври ще заплащат над 27 лв/1000 куб.м, а "Газпром" повече от два пъти по-малко.Това е дискриминация за българските потребители", пишат от БФИЕК.

Според тях така "Булгартрансгаз" дава недопустима държавна помощ на "Газпром", което подлежи на санкция от ЕК. Организацията припомня, че в момента тече разследване на ЕК срещу "Булгартрансгаз“ ЕАД за злоупотреба с монополно положение по осигуряването на достъп на частната "Овергаз" до газовата мрежа."Въвеждането на новите правила ще благоприятстват негативно решение на ЕК срещу преносния оператор", смятат индустриалците.

По тяхно мнение, с така конфигурирания входно-изходен модел става невъзможна либерализацията на пазара на природен газ, защото нито един доставчик няма да може да се конкурира с "Газпром" при ниските печалби на пазара.

"Въпреки многократното ни настоявания не бе представена оценка на въздействието на модела. Не на последно място – новият метод за разпределение на разходите е сигурна предпоставка за ограничаване вноса на газ от алтернативни на Руската Федерация източници, нещо което е неизменна част от концепцията за реализация на регионален газов хъб", пише още в писмото на организацията, в която членуват предприятия, формиращи над 20 процента от брутния вътрешен продукт на страната и консумиращи 800-900 млн. куб. м газ годишно.

Споделяне

Още от Бизнес