Бизнесът е против администрацията да възлага на свои фирми поръчки без търг

Българската стопанска камара (БСК) изрази възражения срещу възможността общини и държавни институции да могат да възлагат без търг на свои фирми т. нар. вътрешни (in-house) обществени. Реакцията на бизнеса е по повод приетите от парламентарната правна комисия на второ четене поправки в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

 

Според организацията, отсъствието на изисквания към свързаните с възложителя фирми като оборот, квалификация на персонала, опит и др. ще доведе до масово създаване на собствени фирми от възложителите с основна цел обсебване на ресурсите по ЗОП, неконтролируемо харчене на публични средства и вътрешна корупция. "Това ще означава повечето общини и държавни институции да създадат собствени охранителни, застрахователни, строителни, ремонтни и т.н. фирми, чрез които да усвоят парите по ЗОП", посочват в свое становище от БСК.

 

Това може да доведе до елиминиране на конкуренцията, отсъствие на справедливо определяне на цената на поръчката и на условията за нейното възлагане, смята организацията. Като резултат ще бъде налице опасност за източване на бюджетни и обществени средства.

 

Възлагането на "собствени” фирми от страна на възложителите ще ограничи и свие рязко пазара на обществени поръчки и достъпа на малкия и среден бизнес до тях, ще влоши тяхното финансово състояние, ще отблъсне чуждестранните инвеститори, ще доведе до скрито одържавяване на икономиката и допълнително ще влоши ефективността на разходване на публичните средства, по който показател страната ни е на последно място в Европейския съюз, аргументират се от камарата.

 

Тя настоява да се въведе строга регламентация за избор на подизпълнители и да се предвиди арбитраж за бързо и ефикасно решаване на спорове по провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?