Бизнесът е против предложение на Кадиев за повече платен отпуск

Бизнесът е против предложение на Кадиев за повече платен отпуск

Българската стопанска камара се обяви против предложение на независимия депутат Георги Кадиев за увеличаване на платения годишен отпуск от 20 на 25 работни дни. Кадиев внесе предложението с промени в Кодекса на труда в края на миналата седмица в парламента. В мотивите си той посочва, че повече от половината българи страдат от стрес на работното място и българите заемат челни класации по смъртност от мозъчно-съдови заболявания, онкологични заболявания и др., рискът от които се повишава при високо ниво на стрес.

Според БСК обаче предложението е популистко и призовават Кадиев да го оттегли или парламентът да го отхвърли.

От организацията посочват, че действащият минимален брой почивни дни в страната понастоящем е 32 дни, като в това число влизат платеният годишен отпуск и официалните празнични почивни дни. От БСК допълват, че по този показател страната ни изпреварва редица страни с напреднало икономическо и социално развитие и с високо равнище на конкурентоспособност като Великобритания с 28 дни, Холандия, Турция и Норвегия с 27 д., Израел и Канада 19-20 дни и др.

“Допълнително следва да се припомнят преференциалните условия за широк кръг осигурени лица за ранно пенсиониране (над 170 хил. души), за намалено работно време и други специфични мерки за противодействие на стреса на работното място и на рисковете от професионални заболявания“, казват от организацията.

Според БСК увеличаването на платения годишен отпуск ще доведе до “драстично намаление от приблизително 2.3% на очаквания БВП за 2016 година. или над 2 млрд. лв. и на бюджетните приходи по проекта на ЗДБ с около 700 млн. лв. Приблизително в същия размер от 2.3% ще бъде влошена производителността на труда, а съвкупният показател, характеризиращ общата конкурентност на труда - т.нар. единични разходи на труд, ще отбележи намаление от около 5%.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?