Бизнесът и държавата ще създават платформа за изкуствен интелект

Тя може да се кооперира със суперкомпютъра, към който интерес проявили Гърция, Румъния и Северна Македония

Желязков (в средата) се включи във форума на АмЧам, посветен на дигиталните технологии

Американска търговска камара в България предложи на транспортния министър Росен Желязков да се създаде публично-частно партньорство за изграждане на платформа за изкуствен интелект. През нея може да се реализират различни бизнес проекти, да се въвеждат новите технологии в административните услуги и заедно с развивания съвместно с Европейската комисия суперкомпютър да се предлагат иновативни решения за индустрията както в България, така и в съседните държави.

Желязков на свой ред подкрепи идеята да се създаде Консултативен съвет между правителството, индустрията и експерти от различни сектори, който да ускори създаването на етични правила за развитие на изкуствен интелект и да подпомогне ефективното използване на европейския суперкомпютър в България. Това стана по време на втората кръгла маса по въпросите на дигиталната икономика, организирана във вторник от Американската търговска камара (АмЧам) в България.

"Ние виждаме, че технологиите ще оказват натиск върху политиката и върху обществото, и те всички ще вървят напред. Затова когато обсъждаме етичните аспекти на изкуствения интелект, смятам, че ние сме още в генезиса на това на какво трябва да отговаря изкуственият интелект“, коментира пред форума Росен Желязков.

"Знаем известната триада, на която изкуствения интелект трябва да отговаря – законосъобразност, етичност и стабилност, като техният обхват неминуемо ще расте. За момента имаме приложение на изкуствения интелект в индустрия, земеделие, медицина, публични услуги и др. Важният елемент тук е регулаторният, а не технологичният, за да могат публична власт и индустрия да вървят ръка за ръка, без да се създава свръхрегулация“, коментира министърът на транспорта, информационните",  каза още той.

По думите му в момента върви сериозна дискусия между отделните институции у нас за приложението на технологиите. "Тя е и еволюционна, защото чрез технологиите администрацията неминуемо ще се промени и се променя, макар и неосезаемо“, отбеляза Желязков.

Близки до изкуствения интелект теми са включени в три правителствени документи - Национална програма "Цифрова България“, Стратегия "Индустрия 4.0“ и Стратегия "Електронно управление“, но за да започне реалното им прилагане трябват конкретни проекти.

Изпълнителният директор на АмЧам Петър Т. Иванов изрази мнение, че за да има реално прилагане на възможностите на изкуствения интелект, е необходим отделен орган, в който да се обсъждат темите, касаещи тази технология.

Според адвокат Борислав Боянов сама всяка държава по отношение на изкуствения интелект е изключително слаба. Той разви тезата, че при налично държавно виждане, България трябва да развие още по-добро сътрудничество със своите съседки от региона на Югоизточна Европа. "Нашият регионален капацитет представляват 200 000 програмиста, което е в пъти повече от това, което една отделна държава може да предложи“, коментира Боянов.

"Наистина, когато сме заедно, сме по-силни", съгласи се Желязков и даде пример, че неговите колеги от Северна Македония, Румъния и Гърция проявяват интерес към възможностите на суперкомпютъра, който ще заработи в България като част от финансираната от ЕК европейска мрежа от суперкомпютри.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес