Бизнесът и местната власт искат кебапчета и бира на плажа

Министерството на туризма подкрепя изграждането на втори лифт над Банско

Бизнесът и местната власт искат кебапчета и бира на плажа

Бизнесът и местната власт са за запазване на преместваемите съоръжения на плажа. Това са предимно заведения, в които се продава храна и напитки. Позицията на бранша е, че трябва да има регулиране и контрол, а не премахване на всички обекти, защото това може да доведе до отлив на туристи и безработица, каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред бТВ.

Позицията на туристическия бранш и местната власт беше изразена по време на обществена дискусия в сряда, на която бяха обсъдени промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Във форума участваха над 100 представители от бранша, кметове на морски общини и концесионери.

Вицепремиерът по икономическата политика и демографските въпроси Валери Симеонов защитава тезата, че по плажовете трябва да останат само спасителните постове, медицинските пунктове и водните атракциони. https://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-obyavi-totalna-voina-na-slanchev-bryag-news268843.html По този въпрос той се разминава с ресорния министър.

"Нормално е в един екип да има различни мнения, те трябва да се обсъдят и в зависимост от това какво иска голямата група експерти, да се прецени къде е балансът", коментира по този повод Ангелкова, според съобщение на пресцентъра на Министерството на туризма.

Ако пълната забрана за разполагане на преместваеми обекти на плажа бъде приета, това означава на ивиците да няма павилиони за плодове, зеленчуци, сладоледи и заведения и на плажовете ще остане само услугата ол инклузив, която предлагат хотелите, каза Ангелкова. Според нея "премахването на преместваемите обекти по цялото Черноморие ще създаде изключително голямо напрежение".

"Участниците в дискусията се обединиха около тезата, че трябва да има сериозен контрол и премахване на обекти, които нарушават правилата, но не на всички. И изминалото лято имаше проверки, те ще бъдат още по-сериозни, за да е сигурно, че се спазват законите", обеща министърът на туризма.

По-силен зимен сезон

Ангелкова очаква успешен зимен сезон и ръст на чуждите туристи с 5 – 10 на сто спрямо миналата година.

През сезон 2016/2017 г. в страната са дошли над 1.47 млн. посетители, което е увеличение с повече от 19 на сто в сравнение с година по-рано, каза Ангелкова.

Очакват се повече туристи от Гърция, Турция, Македония, Сърбия. Тази година предвиждаме нарастване на посещенията и от Великобритания, Германия и Италия, която също е традиционна дестинация за зимен туризъм, каза министър Ангелкова.

По данни на НСИ за периода декември 2016 – март 2017 страната ни е посетена общо от близо 1.9 млн. чужденци, което е ръст с близо 18 на сто на годишна база.

Във връзка с липсата на кадри тя заяви, че са създадени облекчени условия за наем на работници от трети страни, с което временно да се реши проблемът.

По тази процедура само през лятото в туризма чуждестранните работници са били над 3200. Работим за дългосрочно решаване на проблема в пряката връзка между бизнеса и бранша, каза Ангелкова.

Втори лифт над Банско

Министерството на туризма подкрепя изграждането на втори лифт на Банско, защото това е най-екологичният транспорт, но то трябва да е според всички правила на българското и европейското законодателство, каза Николина Ангелкова пред бТВ.

Тя обясни, че се чака решението на съда за плана за управление на Национален парк "Пирин" и след това може да се пристъпи към конкретни дейности, ако има инвестиционен интерес.

Според плана строителството на хотели, заведения и други подобни обекти е забранено, твърди Ангелкова. По думите ѝ е дадена възможност за изграждане само на спортни съоръжения. Инвестиционните намерения трябва  да минат през широко обществено обсъждане, спазване на всички процедури и ОВОС, каза Ангелкова.

Срещу изграждането на втора кабинка на Банско се обявиха по-голямата част от екоорганизациите, както и малка част от жителите на общината, но пък се подкрепя от бизнес организации.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?