Бизнесът и синдикатите недоволни от актуализацията на бюджета

Представители на синдикални и бизнес организации не харесаха одобрения във вторник от новото правителство вариант за актуализация на бюджета и изразиха надежда мнението им да бъде чути между първо и второ четене на законопроекта в парламента.

От Българската-търговско промишлена палата (БТПП) обявиха, че допълнителни пари за министерствата са дадени без наличието на информация какво ще се подобри в работата им. Както се вижда за някои от институциите планираните средства се отнасят за текущи разходи, което е показателно за неспазване на бюджетната дисциплина, допълват от организацията.

Тя изразява и притесненията на бизнеса, че няма да се удържи 3-процентната граница на бюджетния дефицит, което означава отдалечаване от критериите за приемане в "чакалнята" на еврозоната - ERM II, и от положителните ефекти за българската икономика.

БТПП счита, че увеличение на държавния дълг с 4.5 млрд. лв. който ще вземе правителството през тази година, до 8.9 млрд.лв. и така ще се вдигне делът на държавния дълг в БВП до 28.4% , ще се отрази негативно на цялостната икономическа среда у нас. Според организацията това ще влоши международната оценка за България, което ще е лош сигнал за инвеститорите. Тя предлага вместо да взема нов борч, правителството да използва Фискалният резерв.

Палатата приема само увеличението на парите за здравеопазване, "но с ясната позиция, че отпускането на допълнителни средства в нереформирани системи, без да е обвързано с конкретни реформи, в която и да е сфера, е с отрицателен резултат".

От Българската стопанска камара (БСК) също са против поемането на нов дълг за още 2 млрд. лв. И БСК смята, че дфицитът трябва да бъде удържан до 3 на сто. Нейният изпълнителен председател Божидар Данев призова нужните пари за изплащане на гарантираните влогове в КТБ през Фонда за гарантиране на влоговете да се осигурят не чрез държавен дълг, както смята правителството на Бойко Борисов, а чрез краткосрочен заем от Фискалния резерв.

Според него недостигът във фонда може да се попълни и с въвеждането на данък "транзакции“ между банковите плащания, тъй като банките трябва да попълнят този фонд.

Въпреки че процедурата по съгласуване на актуализацията на бюджета в Националния съвет за тристранна сътрудничество преди одобряването ѝ от кабинета не бе спазена, синдикатите и работодателите се надяват мнението им да бъде чуто между двете четения на текстовете в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес