Бизнесът и синдикатите подкрепиха новата методика за такса смет

Бизнесът и синдикатите подкрепиха новата методика за такса смет

Работодателите и синдикатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепиха проекта на Министерството на финансите за новата методика за определяне на такса смет от 2015 г., предаде БТА.

В нея има три основи, които могат да се ползват от общинските съвети за определяне на таксата. Първата е индивидуално измерване на битови отпадъци в имота, втората – количеството отпадъци съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове и третата основа е определяне на таксата спрямо броя на ползвателите на услугата в имота, каза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова по време на заседанието на НСТС.

Общинските съвети могат да изберат една или няколко основи в зависимост от населеното място или комбиниран подход.

Освен проектонаредбата, която все още не е одобрена от правителството, Министерството на финансите е подготвило и промени в Закона за местните данъци и такси. Те предвиждат въвеждане на двукомпонентна такса за поддържане на чистотата, която се състои от такса за битови отпадъци и такса за поддържане.

В законопроекта и проектонаредбата е заложен европейският принцип за определяне на такса смет "замърсителят плаща", каза Петкова. По думите ѝ въвеждането на този принцип ще бъде стимул, както за намаляване на отпадъците, така и за разделното събиране.

Срещу новата методика се обявиха общините. Причината е, че тя ще доведе до драстично поскъпване на такса смет за населението за сметка на едрия бизнес. Освен това местната власт твърди още, че заради забавеното одобряване на методиката и законопроекта няма да имат време да я въведат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?