Бизнесът и синдикатите предлагат на кабинета споразумение за реформи в 4 направления

Бизнесът и синдикатите предлагат на кабинета споразумение за реформи в 4 направления

Работодателите и синдикатите предлагат на правителството да се подпише национално тристранно споразумение за реформи през следващата година в четири направления - бизнес среда и икономика; енергетика; демография, образование, пазар на труда и трудова миграция; социални въпроси. Това съобщи Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ пред журналисти в Министерския съвет след среща в тристранен формат между председателите на работодателските организации и на синдикатите с премиера Бойко Борисов. На срещата са участвали вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.

Васил Велев уточни, че на срещата днес се е дискутирало за т. нар. "Зелена сделка", която е била оповестена от ЕС. По тази тема е била обсъждана необходимостта България да се включи в програмата "Въглищни региони в преход", както и в Механизма за капацитети, който да бъде изработен и нотифициран, за да може в него да участват трите централи от Маришкия басейн.

Велев добави, че на срещата са били обсъждани и предложенията на работодателите за поетапното либерализиране на пазара на електроенергия за бита. Другата тема, по която е било говорено, е била за недостига на човешки ресурси и необходимостта от програма за интегриране на гражданите с български произход от трети страни. Обсъждано е било и възможността за облекчаване на трудовата миграция, информира още Велев.

"Амбициозната цел е до края на януари да имаме съгласувано и подписано такова споразумение. То визира над 40 мерки и програми за реформи в тези области", заяви Васил Велев. По думите му въпросът за болничните е една от 40-те теми и не е най-важната. По нея работодателите се надяват да постигнат споразумение за комплекс от мерки, които да ограничат злоупотребите.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?