Бизнесът иска административните такси да се плащат и през POS-терминали

Всички държавни и общински такси да се плащат чрез POS-терминали, а не по банков път, предложи в сряда председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев на шефа на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова и на министрите на финансите е на икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Искането на бизнеса е всички държавни и общински администрации да бъдат задължени да поставят устройства за плащане с кредитни и дебитни карти на местата за събиране на данъци и такси. Това може да стане чрез промяна в Законопроекта за ограничаване на плащанията в брой, внесен в Народното събрание от Министерския съвет.

Сега държавните и общински администрации фактически задължават бизнеса и гражданите да ползват само един начин на плащане – този по банков път, което допълнително оскъпява административните услуги и създава тежести.

Освен че прилагането на тази мярка ще спести немалко средства на бизнеса и гражданите, очаква се чрез нея да се увеличи събираемостта, респективно – приходите от данъци и такси.

Данев обяснява, че “електронното разплащане ще подобри качеството на услугата, ще повиши капацитета на администрацията и ще бъде ефективна антикорупционна мярка“.

Споделяне

Още от Бизнес