Бизнесът иска да не плаща данъци 2 години

Стопанската камара е против данъчната реформа на КНСБ

Бизнесът иска да не плаща данъци 2 години

Във връзка с пандемията от Covid-19 Българската стопанска камара (БСК) настоява бизнесът да не плаща основния дължим от него данък – върху печалбата, през 2021 г. и 2022 г.

В момента българската данъчна система се крепи основно върху облагане на гражданите чрез ДДС, акцизи и данък върху доходите на физическите лица. От националните данъци фирмите плащат основно данък печалба, според стопанската камара предприятията трябва да бъдат освободени от този данък.

"Припомняме, че приходът от корпоративен данък в последните две години е в размер на 2.3-2.6 млрд. лв. Тези средства могат да бъдат пряко използвани за ефективно, пряко и непосредствено подпомагане на българския бизнес", посочва БСК.

Освен че настоява предприятията да не плащат данък, стопанската камара предлага още да се въведат и данъчни преференции за инвестиции във високи и иновативни технологии.

Бизнесът настоява и за коригиране на административните такси, така че да не надвишават разходите за съответната услуга.

БСК предлага още и физическите лица да бъдат освободени от заплащане на данък върху дивидента, в размер на 5%.

"Управителният съвет на БСК призовава политическите сили, социалните партньори и експертната общност за балансираност, отговорност и компетентност при участиe в дебата за промени в данъчната система на Република България", посочват от БСК.

Позицията на камарата вероятно е реакция на предложената от КНСБ сериозна реформа на данъчната система, известна като "15:15:15". Според нея данъците върху печалбата на фирмите и върху доходите на гражданите трябва да се вдигнат от 10 на 15%, а ДДС да се свали от 20% на 15%. Синдикатът настоява и за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата.

"Не подкрепяме предприемането на радикални промени в данъчната система, включително въвеждането на нови данъци, без задълбочена оценка на въздействието и широк обществен и експертен дебат. Промените в данъчната система при липса на реформи в публичните разходи, прозрачност, контрол от страна на законодателната власт, ниска ефективност и нецелесъобразност на част от публични инвестиции няма да доведат до очакваните резултати, включително за преодоляване на неравенствата", смятат обаче от стопанската камара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес