Бизнесът иска Добрев да свика Съвета за икономически растеж

Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев да свика заседание на Съвета за икономически растеж, на което да се обсъдят проблемите пред българската икономика и да се вземат мерки за подобряването на бизнес средата, поиска в понеделник Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Конкретните исканията на членовете на организацията са най-сетне да се въведе плащането на такса смет според изхвърлените отпадъци, тъй като в момента голяма част от предприятията имат внедрени модерни технологии за преработка на остатъците от производството им до степен , в която изхвърлят много малко промишлени отпадъци или никакви, а в същото време трябва да плащат големи такси смет.

Определянето на таксата на база води до парадокса технологично старите предприятия, изхвърлящи много отпадъци, да плащат в пъти по-малка такса смет от тази на модернизираните предприятия, които почти не произвеждат промишлен отпадък, посочват от АИКБ.

Друга тежест за бизнеса е задължението фирмите да обявяват годишните си финансови отчети и пред Търговския регистър, при положение, че правят това и пред Националната агенция за приходите и в Националния статистически институт.

Според организацията Съветът за икономически растеж трябва да се активира, за да се намерят удачни за предприемачите и държавата решения за създаване на по-добра среда за правене на бизнес в България.

Споделяне

Още от Бизнес