Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бизнесът иска компенсация за скъпия ток от 70 лева/MWh

Булгаргаз предлага поскъпване на газа с 16%

4 коментара
Бизнесът иска компенсация за скъпия ток от 70 лева/MWh

Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ предлага да бъде утвърдена компенсация за потребената електроенергия за периода 1 октомври 2021 г. - 31 март 2022 г. от всеки небитов стопански потребител, без тези за технологични разходи, в размер на 70 лева/MWh.

Това е адекватна, своевременна, финансово обезпечена и националноотговорна мярка за запазване на българската икономика с оглед преодоляване на текущата ценова криза на пазарите на електроенергия, посочват от работодателската организация.

Те са изчислили, че това предполага необходим ресурс в общ размер 840 млн. лева, което е под 64 на сто от шестмесечната свръхпечалба (над планираната и вече постигната) на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД.

Работодателите предлагат и вариант за организиране и администриране на компенсационния механизъм. Той предвижда компенсациите към всеки небитов стопански потребител да се разплащат от НАП ежемесечно за изминалия месец срещу предоставени разходни счетоводни документи, удостоверяващи текущото индивидуално електропотребление.

Предложението за краткосрочна мярка за енергийно подпомагане на българската икономика е изпратено до Министерския съвет и КЕВР.

Работодателската организация отбелязва, че от началото на настоящия ценови период (1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г.) сме свидетели на огромен ръст на цените на електроенергията за свободния пазар, доминиран от сегмент "Ден напред" на "Българска независима енергийна борса". Според Асоциацията всеки небитов потребител от българската икономика ще бъде подложен на ценови шок за цялата потребявана електроенергия средно за периода с по 140,37 лв./MWh над официалните разчети на регулатора.

От АИКБ изтъкват, че правителства от водещи европейски страни предприемат решителни действия за подпомагане на икономическите си субекти, стопански потребители на електроенергия и посочват, че ако не се случи това и у нас, ще има мащабна загуба на конкурентоспособност на българската икономика.

Отчитайки това от Асоциацията настояват да се пристъпи към частична компенсация на свръхразхода от 140,37 лв./MWh за всеки небитов стопански потребител на електроенергия, с което поне да се доближи цената на електроенергията до тази на регулирания пазар.

"Очакванията за електропотреблението на небитовите стопански потребители за четвърто тримесечие на настоящата година и първото тримесечие на 2022 г. са за 12 TWh, без технологичните разходи в размер на около 1,5 TW, които ще намерят отражение в бъдещите калкулации за мрежовите такси. При компенсация от 70,00 лв./MWh, или 50 на сто от прогнозираното надвишение спрямо досегашните разчети, това предполага необходим ресурс в общ размер 840 млн. лева".

Според работодателската организация нужният ресурс може да се осигури чрез преразпределение и балансиране на ангажирания в електроенергийния пазар финансов поток, респективно, нетиран резултат - разходите за потребителите са приходи за производителите на електроенергията. Изчислената от КЕВР цена за енергията, произведена от "АЕЦ Козлодуй" ЕАД за периода 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г. е в размер на 55,01 лв./MWh при нетна електрическа енергия 15 601 067 MWh и прогнозирайки общо необходими приходи в размер на 858 220 хил. лева с възвръщаемост 59 603 хил. лева - 6,94 на сто.

"При изложените очаквания и отчитайки прогнозите за нетно енергопроизводство от "АЕЦ Козлодуй" ЕАД за четвърто тримесечие на настоящата година и първото тримесечие на 2022 г. общо 8,3 TWh, от които 1,87 TWh са за регулиран пазар, а 6,43 TWh са за свободния пазар, допълнителният нетен резултат, над заложената възвръщаемост и над огромната, вече акумулирана печалба до момента, само за същия шестмесечен период би надхвърлил 1,31 млрд. лева", смятат от АИКБ.

От Асоциацията посочват, че нужният компенсационен ресурс за всички небитови стопански потребители на електроенергия в България - 840 млн. лева е под 64 на сто от шестмесечната, над планираната и вече постигната свръхпечалба на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД.

В системата на енергетиката (БЕХ-АЕЦ-МЕ) има установена практика за междинно разпределяне на дивидент, което означава, че текущи трансфери към държавния бюджет в т.ч. и след данъчно облагане няма да представляват технически проблем, включително и за Министерство на финансите, смятат от Асоциацията.

Междувременно стана ясно, че "Булгаргаз" е поискал от държавния регулатор поскъпване на природния газ с близо 16 на сто през октомври .

Разчетите са направени обаче преди повече от 10 дни, през които цените на синьото гориво на европейските борси продължиха да скачат.

Наскоро от газовата ни компания оповестиха и прогнозата си за ноември, когато отново се очаква поскъпване на горивото.

Окончателните цени ще бъдат обсъдени в края на месеца, а ще бъдат утвърдени на 1 октомври.

Заради растящите цени на горивото от енергийния регулатор вече съобщиха, че най-вероятно от януари ще има и нови по-високи цени на тока, парното и топлата вода.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Стилиян
  #4
  Отговор на коментар #3

  Не използвай името на велик български офицер. Не си на неговото ниво(пък и какъв офицер си).

 2. полк. Дрангов
  #3

  Служебна благодарност на Радевото правителство!

 3. Илиев Пешо
  #2

  От преди не толкова отдавна - "лошо, че се бави борсата, борсата ще намали цената на тока" ...

 4. Територия на Мики Маус
  #1

  Хах! Направете си партия и решете КОЙ да ви плати щенията! Токът само ще поскъпва със зелени сделки. Пенсиите ли да се обложат, ДДС ли да се вдигне? Тоя бизнес плаща ли нещо друго освен ДДС?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.