Бизнесът иска КЗК да гледа само жалби по обществени поръчки над 500 хил. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разглежда жалби на участници в конкурс за обществена поръчка, когато поръчката е над 500 хил. лева, а всички останали жалби да се разглеждат от Агенцията по обществени поръчка. Това са част от изводите и препоръките на участници в последната кръгла маса за нов Закон за обществените поръчки (ЗОП). Участие в нея са взели представители на бизнеса, бенефициентите и на управляващите органи на оперативните програми.

Други препоръки са оценките, дадени от оценителите по отделните критерии да се публикуват в интернет, при участие на консорциум изискванията да не важат за всеки отделен участник, а за обединението като цяло. Предлага се още да се намали броят на изискваните от кандидатите фирмени документи и те да се подават в един екземпляр, а не както е сега в 3 и дори повече копия, което при кандидатстване на 25 фирми прави около 20 хил. страници.

Бизнесът иска още при забавено плащане и възстановяване на гаранцията да се начислява лихва, която бенефициентът би платил или плаща на банката. Ходът на поръчката да се публикува в интернет е друго предложение.

Изводите от кръглата маса ще се представят отново пред министъра по еврофондовете Томислав Дончев, който ще вземе участие в конференця “Усвояване на европейските фондове: Национални приоритети, опитът на Испания” в четвъртък. По време на събитието испански експерти ще споделят опита на страната си най-вече при изпълнението на проекти за железопътната инфраструктура и автомагистрали.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?