Бизнесът иска оставки заради двойно по-скъпия ток у нас спрямо ЕС

Бизнесът иска оставки заради двойно по-скъпия ток у нас спрямо ЕС

"Незабавни оставки" на ръководствата на енергийната борса, на енергийния холдинг и на държавната въглищна централа поиска в понеделник Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ). Причината е постигната над два пъти по-висока спрямо тарифите в Европейския съюз цена на електроенергията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в неделя.

"Бедна България се е докарала до там, индустрията ѝ да плаща от 20 до 50 на сто повече за електроенергия от конкурентите си в Европа. И за това няма други причини, освен некадърно и/или корумпирано управление на БЕХ, ТЕЦ "Марица Изток 2" и БНЕБ", пише организацията в разпространена до медиите декларация.

В нея се посочва, че "Българският енергиен холдинг" (като собственик на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Националната електрическа компания, които предлагат основните количества енергия на борсата – б. ред.) е монополист на борсата. Според индустриалците БЕХ използва монопола си като не управлява предлагането на електроенергия според европейските правила, а прави това във вреда на българската индустрия и българската икономика.

Бизнесът се оплаква, че заради ТЕЦ "Марица Изток 2", която не спазва препоръките на енергийния регулатор да продава на свободния пазар, а работи за регулирания пазар, се налага индустрията да внася електроенергия на значително по-високи цени.

"БНЕБ за 2 години така и не разбра, че трябва да предложи стандартизирани по време продукти на пазара на "Дългосрочни договори" и че не е нормално да има възможност да се оферират отклонения от – 100% до +500% и т.н. и т.н.", пише в декларацията на АОРБ.

Действително за предлагането на стандартизирани продукти на борсата за ток настояват повече от година и електроразпределителните дружества и търговците на електроенергия, но това така и не се случва, въпреки обещанията на енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на енергийния регулатор Иван Иванов.

Според работодателите "поредният връх на цинизма и престъпното безгрижие бе достигнат в неделя, 9 февруари 2020 г., когато цената в България беше не просто най-висока в Европа, а над два пъти по-висока от средната в Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия".

Те призовават за оставките на ръководствата на БЕХ, ТЕЦ "Марица Изток 2" и БНЕБ и допълват, че са готови да защитават интереса си по "всички позволени от закона радикални действия".

Това е поредната остра реакция на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

Лятото на 2015 г. служители на редица предприятия излязоха на стачка срещу скъпия ток. В Резултат на това бе отложено повишаването на цените за август. През есента отново имаше напрежение и заплахи за нови протести, но обещание за реформи потуши страстите.

През февруари 2018 г. те поискаха оставката на Петкова заради "неистините и манипулациите, заради неспособността ѝ да се справи с проблемите в сектор "Енергетика" и най-вече заради изоставените реформи". След като им бяха обещани промени, те се отказаха да искат оставката ѝ. Последва извеждането на свободния пазар първо на електроцентралите с мощност до 4МВ, после и тези до 1 МВ. Нещата на енергийната борса обаче не се подобриха.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?