Бизнесът иска премахване на таксите на "Дунав мост" и магистрала Русе-Варна

Българско-румънската търговско промишлена палата, която е със седалище в Русе, е връчила на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков декларация, в която се иска премахването на таксите за преминаването по "Дунав мост" и изграждането на автомагистрала Шумен-Русе, съобщи председателят на камарата Александър Прокопиев, цитиран от БТА.

Според камарата таксите на "Дунав мост" са значителна пречка за свободното движение на стоки и хора между двете страни и за пълноценното развитие на икономическите връзки и на социалния обмен между България и Румъния. От друга страна, те са предпоставка за корупция, а приходите от тях не допринасят за по-доброто състояние на моста, се посочва в декларацията.

Автомагистралата Русе-Шумен-Варна ще осигури свързване на европейския транспортен коридор по река Дунав при Русе с международното летище и с пристанището във Варна, смятат в Българско-румънската палата.

В документа се припомня, че в Румъния е завършено изграждането на автомагистралата от Букурещ до "Дунав мост" и свързването на Букурещ и Варна с магистрала ще позволи развитието на интермодални превози и пренасочването на транспортни потоци от съседни държави към тези региони от страната.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?